For åtte måneder siden la den ferske låneformidleren Fundingpartner ut sine to første lån: et til Norema Kjøkkenstudio i Ski og et til Pukka Travels for finansiering av en halv katamaran. Samme dag var begge lånene fulltegnet.

Siden har selskapet lagt ut ytterligere 18 lån til en verdi av 48 millioner kroner.

Fundingpartner formidler lån hvor hvem som helst kan investere helt ned til 1000 kroner i hvert enkelt lån, såkalt «crowdlending».

Nå har selskapet fått Pareto Bank, hvor Pareto-eier Svein Støle er hovedeier, inn i et forpliktende samarbeid og en investeringsavtale.

Får minilånene

– Crowdlending-markedet er spennende. Det er et marked vi har fulgt med interesse over tid og vi opplever at Fundingpartner er dyktige og vi er imponert over hva de har fått til, sier administrerende direktør Tiril Haug Villum i Pareto Bank.

– Vi tror markedet vil vokse fremover og at det er særlig interessant for mindre norske bedrifter. Dette er bedrifter som ofte ikke får så stor oppmerksomhet hos bankene i dag og crowdlending kan gi dem finansiering på en god måte, sier hun.

Pareto Bank, som er verdsatt til 2,2 milliarder kroner på Oslo Børs, gir kreditt til prosjektfinansiering av eiendom og finansiering til selskaper i størrelsesklassen ti millioner kroner og oppover.

Det nye samarbeidet med Fundingpartner fungerer slik: Når bedrifter ber om lån på under ti millioner kroner hos Pareto Bank blir de - forutsatt at det er en god kombinasjon - sendt videre til Fundingpartner. Dersom lånet blir lagt ut på plattformen får Pareto Bank en prosentvis andel av inntektene fra det lånet.

Hverken Haug Villum eller Fundingpartners sjef Geir Atle Bore ønsker å kommentere hvor høy denne prosentandelen er.

Samarbeidet forutsetter godkjennelse fra Finanstilsynet.

Jekker opp inntektsforventningene

– Dette er veldig kult. Jeg tror det kan være kanon for begge sider. Vi trenger flere lån og flere case, sier Bore.

Geir Atle Bore.
Geir Atle Bore. (Foto: Gunnar Blöndal)

Bore er tidligere partner i McKinsey, men ga seg for å etablere Fundingpartner sammen med tidligere analytiker i Oljefondet, Tor Herman Smedsrud, og tidligere Swedbank-analytiker Marius Borthen. Han tror inntektene kan skyte ytterligere fart med det nye samarbeidet.

– Målet for i år var å formidle lån for 110 millioner kroner. Nå tror jeg vi kan oppjustere det med 20 prosent, sier han.

De fleste lånene som formidles gjennom plattformen er til eiendomsprosjekter, men det er også lånt ut til dem som vil finansiere kjøp av malerutstyr, katamaraner og nye kinofilmer. Mange av lånene blir fulltegnet på under en halvtime.

Pareto Bank-sjefen tror den høye interessen kan skyldes at vi lever i en tid med lave renter, og at også vanlige folk leter etter avkastning på pengene sine.

– Så tror jeg også det er noen som trigges av at det vet pengene går til en konkret sak, sier hun.

Renter opp mot 12 prosent

Mesteparten av lånene selskapet har bistått med har en rente på mellom ni og 11 prosent. Ett av lånene hatt rente på 12 prosent. Bore mener det ikke er særlig høyere enn på andre lån i markedet for selskapsgjeld.

– Obligasjonslån ligger ofte på åtte til ti prosent. I vårt tilfelle har vi behov for en likviditetspremie fordi du ikke får mulighet til å selge den obligasjonen etterpå. Hvert selskap kan gå konkurs, det er jo en risiko for det, sa han til DN i november.

Avtalen med Pareto Bank innebærer også at banken har en intensjon om å bli den første institusjonelle investoren i lån som legges ut på plattformen.

– Hva tenker dere om risikoen på disse lånene?

– Som i vanlig bank må man gjøre en risikovurdering av hvert enkelt case, sier Haug Villum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.