I 2018 flyttet Pareto-gründer Svein Støle til Sveits, og tok dermed med seg en ligningsformue på over syv milliarder kroner. Onsdag var han på norgesbesøk i anledningen Pareto Securities' årlige energikonferanse, der Støle har legendestatus.

– Det er kjempehyggelig. Jeg blir stolt av arrangementet og at så mange kommer. Det er et høydepunkt for meg.

Det er bare to dager siden det ble klart at mangemilliardær Kjell Inge Røkke har gjort som Støle og flyttet til Sveits. Støle uttrykker stor forståelse for valget.

– Jeg skjønner Røkke veldig, veldig godt. Sveits er et fantastisk flott og veldrevet land, med godt klima både når det gjelder vær og næringsvirksomhet, sier Støle.

– Skattespørsmålet. Det var vel avgjørende for deg også?

– Det er mange gode grunner til å bo i Sveits. Skatt er selvfølgelig én.

Salmar-eier Gustav Witzøe gjorde senest mandag et poeng ut av at dersom eieren flytter til utlandet, kan vedkommende også investere mer i bedriften sin her hjemme i Norge. Derfor er det en logisk beslutning, mente Witzøe.

– Gustav har absolutt et poeng, men når man flytter ut blir man også mer interessert i næringslivet der man flytter til, og gjør gjerne at man investerer mer der man er. Det har jeg også gjort, sier Støle.

– Langvarig underskudd

Han var én av fire gründere i Pareto tidlig på 90-tallet, og overtok hele eierskapet i 2015. Juvelen i Pareto-systemet er meglerhuset Pareto Securities, der Støle eier to tredjedeler av aksjene.

Pareto hadde i 2021 et resultat på nær 1,6 milliarder før skatt.

Støle er tydelig på at det er et forferdelig bakteppe for årets konferanse. Krig i Ukraina, skyhøye priser i Europa, og økende energifattigdom i store deler av verden.

Men slik det er blitt påpekt av en rekke markedskjennere de siste månedene, er det ikke utelukkende krig og bortfall av russiske volumer som har drevet prisene opp.

– Jeg tror det er som det har vært sagt her, nemlig at det har vært et langvarig underskudd investeringsmessig som har bygget seg opp, og så har selvfølgelig krigen og Russlands overfall av Ukraina satt dette på spissen, sier Støle, og fortsetter:

– Problemet var nok lagt før. Vi har underskudd på energi og å skifte til det grønne tar tid. Det fossile vil være en del av energibalansen i overskuelig fremtid, sier Støle.

– Verden går videre

Støle understreker nå behovet for økte energiinvesteringer, både innen olje og gass og fornybar energi. Her kan Pareto spille en sentral rolle, tror han.

– Forbruket må også ned. Energi koster. Vi må være mer effektive, det kommer vi ikke unna, og da må også prisen få lov til å virke, sier Støle.

Støle ser seg litt rundt i hovedhallen, slår lett ut med armene, og beskriver Norge som et slags «Silicon Valley» for energi.

– Det er både fossilt og fornybart. Jeg er veldig stolt av det vi har klart å bygge innen energi, både produksjon og teknologi, sier Støle.

Onsdag var også investor og «hydrokarbonist» Tor Olav Trøim på scenen. Trøim snakket varmt om det fossile, og brukte mye energi på å forklare hvorfor verden vil være avhengig av olje og gass i mange tiår fremover.

– Han kan å sette ting på spissen, sa Støle etter Trøims opptreden, og la til at Trøim har helt rett i at behovet for olje og gass vil være der ut hans levetid:

– Jeg er helt enig med Trøim; Olje og fossilt kommer til å være en stor del av energimiksen i lang tid fremover.

– Hva slags utsikter ser du for den globale økonomien nå?

– Jeg er nokså optimist. Vi løser de fleste kriser, selv om det er smertefullt når det står på som verst. Verden går videre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.