Flere selskaper presenterer seg samtidig over de fem forskjellige konferansesalene på Holmenkollen Park Hotel og alle selskapene konkurrerer om oppmerksomheten og ønsker økt interesse og høyere aksjekurser for sine selskaper.
– Har følt smerten
John Fredriksen sendte sin medarbeider Gunnar Winther Eliassen (32) fra London-kontoret for å presentere selskapene som ligger i hans gruppe, Seatankers.
– Åtte av våre strategiske selskaper presenterer seg her på denne konferansen, så det burde være store muligheter for dere å få en omfattende gjennomgåelse av alle dem, sa Eliassen.
Salen var fylt til randen for å lytte til Fredriksens utsendte, Fredriksen som er den som historisk har hatt størst verdier i bransjen.
– Mange av våre selskaper har vært gjennom noen tøffe år og også vi i Seatankers har følt smerten, sa Eliassen.
– Men mange selskaper er i ferd med å snu pendelen og går inn i noe som ser svært lovende ut. Jeg kunne ha trukket frem alle våre strategiske selskaper, og påpekt hvor fantastiske muligheter for investorer de er, men jeg tror ikke jeg ville fått så mye kredibilitet for det. En annen måte å gjøre det på er å vise hvor vår gruppe har satt mest penger i arbeid siste 12 måneder, la han til.
– Absolutt ingenting å feire
Her trakk han frem riggbransjen i form av John Fredriksen-kontrollerte Seadrill og Northern Drilling og gassfraktbransjen, såkalt lng, liquefied natural gas. Han hevet stemmen når han fortalte hvor hardt gruppen planlegger å jobbe fremover og trakk frem Seadrill som et eksempel på dette.
– For et år siden gikk Seadrill inn i konkursbeskyttelse med Chapter 11. I juli i år gjenoppsto det med dobbel børsnotering både i New York og Oslo, sier Eliassen.
– Da dette skjedde var det mange som flere ganger gratulerte oss i Seatankers for jobben med restruktureringen. Og alle våre rådgivere, som det er altfor mange av, ville ta oss med ut på avslutningsmiddager. Men for oss var det absolutt ingenting å gratulere oss for. Og definitivt ingenting å feire. Fordi det er nå den virkelige jobben begynner, la han tydelig til.
– Make Seadrill great again
Så tok Eliassen frem en rød cap fra talerstolen.
– Vårt mål er krystallklart: Å skape aksjonærverdier i Seadrill, sa Eliassen og tok på seg cap-en med skriften «MAKE SEADRILL GREAT AGAIN».
USAs president Donald Trump ble kjent for å ha på seg og dele ut cap-er under valgkampen med skriften «Make America great again». Det er ikke første gang dette budskapet benyttes i forretningssammenheng. Da Tor Olav Trøims partner Celina Midelfart stilte på forsikringsselskapet Storebrands kapitalmarkedsdag i London i mai 2016, hadde hun på seg en blå cap med skriften «MAKE STOREBRAND GREAT AGAIN». Hun fikk også Storebrands konsernsjef Odd Arild Grefstad til å ta på seg en slik cap.
– Råd og en tålmodig eier
Eliassen viste til at Seadrill før oljeprisfallet i 2014 var ett av Oslo Børs' største selskaper med markedsverdi på over 160 milliarder kroner (21 milliarder dollar). Så gikk han gjennom flere gode grunner til å investere i Seadrill og Northern Drilling:
– Man må se mulighetene i en nedtur og vår gruppe har gjort det ved å investere massivt i bransjen. Seadrill er med sine datterselskaper og samarbeidspartnere verdens største riggselskap med 63 rigger. Vi har gjennom nedturen klart å holde flåten intakt, sier Eliassen.
– Seadrill har den mest moderne flåten av størrelse i alle segmenter innen riggbransjen. Og restruktureringen har gjort at Seadrill ikke har store låneforfall før i 2023. Det, sammen med kontantbeholdningen, gjør at vi ikke trenger å leie ut rigger til dagens lave rater. Vi har råd og en tålmodig eier som gjør at vi komfortabelt kan vente på et høyere ratenivå, sier Eliassen.
Så kom Fredriksens mann med et tydelig budskap til investorene som lyttet til:
– Vi kan ha lange debatter om verdsettinger og investeringsmuligheter på tvers av riggbransjen, men hvis du virkelig tror vi er i ferd med å gå inn i en ny opptur for riggbransjen, så er Seadrill definitivt aksjen du bør eie.
Trøim har «mye av hjertet» i Seadrill
En som lyttet til Eliassens presentasjon var John Fredriksens tidligere høyre hånd, Tor Olav Trøim. Han presenterte sitt rigginitiativ Borr Drilling i samme sal rett etter Eliassen der han sa følgende:
– Hei folkens. Det er faktisk 13 år siden jeg var på Pareto-konferansen. Jeg hadde da gleden av å holde åpningsforedraget. Det handlet om Seadrill, som vi startet i 2005: En liten spekulant som vi hadde store ambisjoner for.
– Jeg var veldig glad for å høre foredraget rett før oss at Seadrill er ute av problemene de hadde, og at alt er fikset. De har gjort en fin jobb, jeg ønsker Seadrill alt det beste, det er et flott selskap og jeg har mye av hjertet mitt i det selskapet, sier Trøim.
Han gikk så over til å presentere Borr, men fortalte at han egentlig ikke burde vært der.
– Da jeg forlot John (Fredriksen, red.anm.) i 2014 sa jeg til meg selv at jeg aldri vil bruke mer tid eller penger på «commodity shipping» eller riggbransjen. Det er en syklisk bransje og en forferdelig bransje. Men så så vi at oljeselskapene kuttet så mye at produksjonen ville lide og vi fikk tilbud om å kjøpe svært billige rigger.
– Nok penger til oss alle
Han forsikret også investorene som samme dag hadde hørt på presentasjonene til selskaper som Transocean, Seadrill, Ensco og Noble, og viste til alle verdiene riggselskapene har generert ved forrige sykluser.
– Det er penger nok til alle oss, sier Trøim.
– Alle dere i salen kommer til å ha mye mer penger investert i riggbransjen om to år. For alle har underinvestert i dette, la han til.
Utstillingsvindu
Pareto-konferansen er et utstillingsvindu for norske og internasjonale olje- og oljeserviceselskaper som ønsker økt interesse for sine selskaper fra investorer og høyere aksjekurser. Det er viktig, ikke bare fordi gründerne og initiativtagerne har store verdier i selskapene selv, men også fordi høyere aksjekurs blant annet kan gjøre det enklere å kjøpe konkurrenter, fordi oppkjøp ofte betales med det kjøpende selskapets aksjer og fordi det kan gjøre det enklere og billigere å hente finansiering.
Norske milliardærer som Kristian Siem, Fredrik Halvorsen, Frederik Wilhelm Mohn, Celina Midelfart, Øystein Stray Spetalen, Kjell Inge Røkke, Tor Olav Trøim og John Fredriksen har alle deler av sine verdier i selskapene som presenterer seg på Pareto-konferansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.