John Fredriksens tidligere makker Tor Olav Trøim er på Pareto-konferansen for å presentere sine selskaper.
– Jeg har ikke vært her siden 2005, så det er hyggelig å komme tilbake, sier Trøim til DN.
Han forteller at han først og fremst vil presentere sine egne favoritter, mer enn å se på andre investeringsmuligheter og konkurrenter.
– Jeg har et par selskaper som er investert i bransjen som vi skal presentere, Borr og Golar, sier Trøim.
Han er her med Bjørn Andreas Isaksen som jobber i det nye systemet Trøim har bygget opp. Han hadde også tid til prat med Herman Billung som tidligere jobbet i Fredriksen-systemet.
– Ventetiden er over
Det er Borr Drillings konsernsjef Svend Anton Maier som skal presentere budskapet for det ferske riggselskapet.
«Ventetiden er over, ratene er stigende og kontrakter er på vei», heter selskapets presentasjon, ifølge presentasjonsmateriale distribuert før børsåpning onsdag.
Det er gjenklang av budskapet fra Borr-direktør Rune Magnus Lindetræ etter andrekvartalsrapporten nylig.
Borr er nå blitt enda sikrere i sin sak.
«Vi er i økende grad komfortable med at vi vil overgå kontraktsmålsetningen vi satt for oss i andrekvartalsrapporten», heter det i presentasjonsmaterialet.
Trøim ønsker ikke å kommentere oljeservicemarkedet eller hva han ser på som de mest interessante bransjene om dagen.
– Jeg vil helst slippe, sier Trøim.
- Minner om 2010
En som gjerne kommenterer markedet er Andreas Stubsrud som jobber som ledende partner i meglerhuset Paretos gruppe for finansielle rådgivere, såkalt corporate finance.
– For vår bransje er denne krisen vi har vært gjennom mye større enn finanskrisen, sier Stubsrud til DN.
– Oljeselskapenes budsjetter til leting og produksjon, såkalt E&P, var kun ned ett år den gangen, i 2009, så denne krisen har vært mye mer kraftig enn finanskrisen i oljeverdenen, legger han til.
Den tidligere analytikeren viser til at oljeselskapenes pengebruk på leting og produksjon har vært ned mellom 25-30 prosent to år på rad i 2015 og 2016.
– Det er mye mer dramatisk enn både 1999 og 2009 da det kun var ett år med fall i oljeselskapenes pengebruk, sier Stubsrud.
– Men det vi ser nå minner oss mye om 2010. Alle snakket om overkapasitet i 2009 og 2010, og det er det alle gjør nå. At det er for mange fartøyer og rigger i markedet. Men det som skjedde i 2010 var at oljeselskapene økte pengebruken fire år på rad og aktiviteten økte fire år på rad.
Venter økt aktivitet fire år på rad
– Det vil også skje nå?
– Jaja, sier Andreas Stubsrud.
Også Transocean-sjef Jeremy Thigpen er positiv.
–Vi tror det snur nå. Oljeprisen er på rundt 70 dollar fatet og prisnivået der oljeutvinning er lukrativt er rundt 40 dollar fatet. Jeg kan gjøre matten, vi merker at oljeselskapene starter nye feltutvinninger og alle vi snakker med får oppdrag. Dette er interessante tider, sier Thigpen, som leder verdens største riggselskap Transocean.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.