Søskenparet Gunvor og Tore Ulstein kontrollerer en av de største og mest aktive design- og verftsgruppene i Norge, Ulstein Group i Ulsteinvik. De følger spent med på presentasjonene på Pareto-konferansen og møter og pleier nåværende og potensielle kunder. Samtidig heller de kaldt vann i årene på andre verftseiere, men har samtidig gode nyheter for oljeservice-investorer som mener det er for mange fartøyer som tilbyr sine tjenester til olje- og oljeservice-selskaper. For mange fartøyer fører til svært lave priser for utleie av skip, såkalt rate, som igjen gjør at flere rederier og oljeservice-selskaper taper penger med dagens rate-nivå.

– Det kommer ikke til å bli bygget skip på mange, mange år, advarer Gunvor Ulstein som er konsernsjef i Ulstein Group.

– Markedet er så tøft og utsiktene så dystre at det ikke vil bli bygget skip på fem år. Det merker vi, legger hun til.

– Alle lider nå

Hennes bror og styreleder Tore Ulstein i Ulstein Group forteller at problemet ikke bare er for mange fartøyer.

– Men mange av fartøyene har så mye gjeld knyttet til seg at de ikke kan gå ut av markedet med det første, sier Tore Ulstein.

– Det har vært bygget altfor mye for en etterspørsel som ikke er der idag og det lider alle av nå, legger han til.

– Gått helt bort fra oljeservice-bransjen

Hva gjør Ulstein verft med det fremover?

– Vi har gått helt bort fra å bygge fartøyer for olje- og oljeservice-bransjen. Nå bygger vi kun for cruise-rederier, vind-kraft og andre type bransjer, sier Tore Ulstein.

De mener likevel den optimistiske stemningen på Pareto-konferansen virker lovende.

– Det er godt å se at oljeselskapene begynner å tjene mye penger og vi kan jo bare håpe at de pengene vil flyte over til oljeservice-selskapene, rederiene og etter hvert også verftene. Men det er en treghet i systemet, så det vil ta tid, sier Gunvor Ulstein.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: En duft som minner om en moden bordeaux med smaken av en burgunder
En rød og sjelden colares fra Portugal passer perfekt til høstens beste råvarer.
01:48
Publisert: