Forrige helg gjorde Aksel Lund Svindal (34) comeback i utforbakken etter å ha vært borte fra konkurranse i nær ett år på grunn av en kneskade. En pallplass i Lake Louise, Canada lover for en god comeback-sesong.

Men samtidig som Lund Svindal vender tilbake til utfor-eliten takker han også for seg som investor i de to videokonferanseselskapene Pexip og Videxio. Han selger nå alle sine aksjer i de to selskapene til sin far Bjørn Olaf Svindal (68) for tilsammen drøyt 36,5 millioner kroner.

– Dette gjør vi for å sikre gevinst i A Management, som i hovedsak er eid av Aksel Lund Svindal. Investeringene i Videxio og Pexip har gitt Aksel en betydelig gevinst, men nå ønsker vi å overføre denne risikoen til Riisalleen Invest, sier Bjørn Olaf Svindal til DN.

Aksel Lund Svindal eier 70 prosent av aksjene i A Management, mens faren eier 30 prosent. Det er Bjørn Olaf Svindals heleide investeringsselskap Riisalleen Invest som nå kjøper videokonferanseaksjene.

Pexip verdt 2,4 milliarder

– Aksel er nå i en livsfase der det er naturlig at han snart legger skiene på hyllen og etablerer seg i en annen karriere. Derfor ønsker vi å redusere risikoen for å bevare kapitalen i A Management. Jeg er villig og har mulighet til å ta større risiko, da jeg er i en annen fase av livet og stort sett har alt jeg trenger, sier Bjørn Olaf Svindal

Han forteller at familien fikk hjelp fra meglerhuset Pareto Securities for å fastsette prisen på aksjene basert på de siste handlene i aksjen.

Riisalleen Invest betaler 40 kroner per aksje for de drøyt 670.000 Pexip-aksjene selskapet kjøper fra Aksel Lund Svindals A Management. Dette priser hele Pexip til over 2,44 milliarder kroner.

Pexip er et videokonferanseselskap som ble startet i 2012 av tidligere ansatte i Tandberg etter at selskapet ble solgt til giganten Cisco Systems i 2010. Pexip er blitt beskrevet som en av de meste disruptive aktørene i videokonferansemarkedet, og selskapet omsatte i 2016 for 130 millioner kroner.

Skagen-gründer Tor Dagfinn Veen og hans familie er blant de største aksjonærene både i Pexip og Videxio.

Priser Videxio til 590 mill.

– Vi ser fortsatt et veldig stort potensial i disse selskapene og derfor kom vi frem til at det var bedre å selge aksjene internt mellom oss, fremfor til eksterne parter. Jeg er villig til å ta denne risikoen, og har jeg rett holder vi også en mulig fremtidig gevinst i familien, sier Bjørn Olaf Svindal.

Han betaler drøyt 26,8 millioner kroner for sønnens Pexip-aksjer og Pexip blir dermed en av de største enkeltinvesteringene i Riisalleen Invest.

– Vi har solgt oss noe ned i Bank Norwegian over tid, men dette er fortsatt vår største investering, sier Bjørn Olaf Svindal.

Riisalleen Invest betaler 17 kroner per aksje for de drøyt 570.000 Videxio-aksjene selskapet kjøper fra A Management. Dette priser hele Videxio til rundt 592 millioner kroner.

Videxio er også et videokonferanseselskap startet av tidligere Tandberg-ansatte. I 2016 ble Videxio gasellevinner i Akershus, og selskapet økte i 2016 inntektene med ytterligere 50 prosent til 61 millioner kroner.

Aksel Lund Svindal var fredag ettermiddag i Beaver Creek i USA og forberedte seg for helgens verdenscuprenn, og kunne ikke besvare DNs henvendelser. (Vilkår)

Wiedswangs julekalender: Den brune julesuksessen
Kjetil Wiedswangs julekalender: Det gir en egen følelse å drikke gløgg i snøslaps på julemarked. Vår nyeste juletradisjon ble lansert av nazistene.
01:26
Publisert: