Bare to ganger i sin over 30 år lange karriere har eier og toppsjef Svein Støle hatt et bedre år.

– 2017 ble rett og slett et godt år for Pareto, sier Støle til DN.

Resultat før skatt økte med hele 47 prosent til 1,3 milliarder kroner (se grafikk). Det første Pareto-selskapet ble stiftet 9. desember 1985. På de årene har Pareto kun levert et bedre resultat to ganger, det var i 2006 og 2007. Deretter fulgte finanskrise.

– Jeg har ikke noen tro på en nær forestående finanskrise, men man vet jo aldri. Det var primært store internasjonale banker med syltynn egenkapital som både forårsaket og som ble hardest rammet av finanskrisen sist. I dag er bankene mye mer solide, sier Støle som selv er største eier i Pareto Bank.

– Det kommer sikkert en ny og uventet krise på et eller annet tidspunkt, men jeg tror ikke man skal bekymre seg altfor mye for fremtiden. Det er mange gode krefter som driver verdensøkonomien fremover, sier Støle.

– Verden er som vanlig full av muligheter

Støle ser store muligheter i 2018 og 2019, særlig for olje- og oljeservice som i flere tiår har vært et av meglerhusets viktigste satsingsområder.

– Vi er optimistiske og synes aktiveten er god. Spesielt hyggelig er det at oljeprisen er kommet opp på et godt nivå igjen. Det kommer til å skape økt aktivitet i den store og viktige sektoren igjen. Spesielt supplyflåten og riggeiere fortjener bedre tider igjen etter nedturen, sier Støle.

– Verdensøkonomien går heldigvis stort sett oppover og fremover. Kina holder koken, India øker farten. USA gjør det stort sett alltid bra og mange land og selskaper i Europa gjør det også bedre enn på lenge. Verden er som vanlig full av muligheter, legger han til.

Oppkjøp i Tyskland

Meglerhuset Pareto Securities er gruppens desidert viktigste selskap.

– Pareto Securities tilrettela og deltok mange store emisjoner i obligasjons- og aksjemarkedet. Selskapet har nå kontorer i 11 land og mer enn halvparten av selskapets inntekter på 2,1 milliarder kroner kom fra internasjonale selskaper og investorer, forteller Støle.

Meglerhusets antall ansatte vokste fra 365 til 407 og Støle bekrefter oppkjøpsplaner:

– Vi er i ferd med kjøpe en meglervirksomhet i Tyskland med 80 ansatte som gir oss mange nye investorer, sier Støle.

– Skal vi være en god medspiller til norsk næringsliv må vi kunne presentere selskapene for et stort internasjonalt nettverk av kunder. Det gir god plasseringsevne, legger han til.

Forvalter 55 mrd.

Hakk i hæl på meglerhuset følger gruppens kapitalforvaltning som en viktig brikke.

– Verdipapirforvaltningen i Pareto vokste sterkt gjennom fjoråret. Veksten på rundt 10 milliarder kroner skyldtes både verdistigning og nytegning, forteller Støle.

– Størst nytegning opplevde vi innen eiendomsfond og obligasjonsfond. Våre internasjonale aksjefond opplevde god meravkastning i tillegg til generelt sett god utvikling i verdens aksjemarkeder, legger han til.

Totalt forvalter Pareto rundt 55 milliarder kroner i verdipapirmarkedet.

– I tillegg er vi forretningsfører for eiendoms- og shippingprosjekter med bruttoverdier på cirka 45 milliarder kroner, sier Støle.

– Paretos egne investeringer i fond og aksjer ga også god avkastning i fjor, legger han til.

– Preget av lave rater

Han er usikker på shipping fremover, men har fått økt tro på rigg-bransjen.

– Aktiviteten innen megling av skip og rigger var ujevn. Bulkmarkedet var bra, mens tank- og supply var preget av lave rater. Riggmarkedet viste bedring gjennom året, sier Svein Støle.(Vilkår)

Visma kjøper seg større Han styrer en folkefinansiert milliardbutikk – nå nærmer NRK seg seks milliarder kroner Forbrukerrådet: For komplisert å søke om byggetillatelse
Dette bør du se etter på boligvisning
Visste du at nesen er et av de beste verktøyene på boligvisning?
05:21
Publisert:
Han styrer en folkefinansiert milliardbutikk – nå nærmer NRK seg seks milliarder kroner