Bare i fjor reiste Peder Egenæs Hanssen fra Pareto Securities’ hovedkontor i Oslo til USA cirka én gang i måneden.

– Jeg er blitt ekstremt god til å kjenne på jetlag, men det er ikke så bra over tid. Da er det like greit å bo her og holde seg innenfor USAs tidssoner, sier han.

Hanssen jobber med finansiell rådgivning i meglerhuset og har fulgt flere av Paretos kunder innen offshore og shipping tett. Denne våren har han overtatt som leder for virksomheten i USA.

Pareto leter etter helt nye kunder for å ta virksomheten i USA ett steg videre:

  • Ved innhenting av gjeld til bedrifter har Pareto for det meste hjulpet bedrifter som vil notere obligasjoner i Norge. Nå skal det hjelpe flere bedrifter med å notere i USA og spesialisere seg innen flere typer gjeld.
  • Pareto har tradisjonelt hjulpet bedrifter innen offshore og shipping, men forsøker å finne flere kunder innen andre bransjer, som infrastruktur.

Flere typer gjeld

I februar skrev DN at litt over 200 Pareto-partnere deler på 715 millioner kroner i overskudd før skatt etter fjoråret.

Pareto har bygget seg opp i USA og Canada med ekspertise særlig på ett felt: Å hjelpe bedrifter innen offshore og shipping med å skaffe gjeldsfinansiering gjennom obligasjoner notert i Norge. Pareto har i flere år vært største meglerhus i Norge til å skaffe penger til høyrisikoobligasjoner for bedrifter uten beste kredittverdighet, og kundene holder ofte til i utlandet. Pareto har også fått et stort nettverk i USA av investorer som går inn med penger i disse produktene.

Nå vil Pareto jobbe med kunder og investorer som prioriterer det lokale markedet eller trenger annen form for gjeldsfinansiering, for eksempel unoterte lånesyndikater eller instrumenter som finansierer direkte i eiendeler.

– Det handler om å ta ett steg til hver side i første omgang. Vi skal holde oss mest til produkter vi kan godt fra før, sier Hanssen.

Han hentet nylig en ekspert innen gjeldsfinansiering, Mario Manna (40), med 15 års fartstid hos den franske bankgiganten BNP Paribas i New York.

Mario Manna (40) er ny leder for gjeldsinnhenting (DCM) ved kontoret på Lexington Avenue i New York. – Pareto har fått en økt tilgang til bedrifter innen offshore og shipping, og det betyr ikke lenger noe om de har en finansiell rating i USA eller ikke. Da kan vi jobbe for flere, sier Manna.
Mario Manna (40) er ny leder for gjeldsinnhenting (DCM) ved kontoret på Lexington Avenue i New York. – Pareto har fått en økt tilgang til bedrifter innen offshore og shipping, og det betyr ikke lenger noe om de har en finansiell rating i USA eller ikke. Da kan vi jobbe for flere, sier Manna. (Foto: Johannes Worsøe Berg)

I tillegg har Pareto flere kunder som trenger finansiering av infrastruktur: veier, havner og energiforsyning.

– Det ligner mye på bransjer vi kan godt fra før: Det handler om store investeringer i eiendeler som senere vil gi en høy kontantstrøm i retur.

Vil ha flere kontorer

Pareto er snart klar med et eget kontor i New Orleans.

– Det er veldig positivt hvis folk er fleksible og vil reise ut i verden. Er man en «self starter», kan man finne enda flere muligheter utenfor Norge, sier Hanssen, og legger til:

– Vi må anerkjenne hvor desentralisert USA er. Derfor åpner vi for flere satellittkontorer rundt i landet.

Havnebyen i delstaten Louisiana er et knutepunkt for mindre oljeselskaper og ligger en times flytur vest for Houston.

I tillegg har Pareto kontorer i Houston og Los Angeles. Det hadde tidligere et kontor i Calgary i Canada, men de kundene følges i dag opp fra New York og London.

– I Europa er vi vant til ett finanssentrum i hvert av landene. I USA er de store investorene fordelt på kanskje 10–15 ulike steder over hele landet. Kundene våre – de store bedriftene innen energi og shipping – er også spredt på flere byer.

Junior møter oljekunder

Nylig var Hanssen i Houston under oljekonferansen Ceraweek, som samlet de fleste toppene i bransjen. I oljebyen har Pareto til vanlig et team på to personer.

Christian Ramm (27) jobber med analyse og er med på kundemøter i Houston.

– Da muligheten kom, grep jeg den med en gang, sier Ramm, som har vært i USA siden i fjor.

Han har ikke planer for hvor lenge han blir værende i USA.

– Pareto er en veldig flat organisasjonsstruktur og jeg opplever at man tidlig får ansvar. Jeg blir gjerne i noen år, så får fremtiden vise, sier Ramm.(Vilkår)

Meretes Utvalgte – Barbera d'Alba
Klikk på lenken under for å lese anmeldelsen av vinen.
00:56
Publisert: