Økokrim kom onsdag med sin straffepåstand:

  • Pareto-topp Petter Dragesund bør dømmes til 2,5 års fengsel.
  • Eks-megler i Pareto Kjetil Sjursen bør dømmes til 2,5 års fengsel.
  • Konsulent Jan Vestrum bør dømmes til 1,5 års fengsel. Vestrum soner nå en dom på Ullersmo, og siden dette blir en etterskuddsdom for hans del blir straffepåstanden lavere. Han får dermed en slags kvantumsrabatt.

Dragesund og Sjursen holdes også solidarisk ansvarlig for å betale 188 millioner kroner, som inkludert forsinkelsesrenter blir drøyt 340 millioner, til investorene som er blitt offer for det påståtte bedrageriet de er tiltalt for.

Kravet mot Vestrum er noe mindre enn de 340 millioner kronene. I tillegg vil Økokrim inndra 15 millioner kroner som Vestrum har fått i konsulenthonorar fra Pareto og Severstal, ifølge Økokrims påstand.

Siden hendelsen ligger langt tilbake i tid og at etterforskningen ikke har gått i ekspressfart, de tre har kun medvirket til det påståtte lovbruddet og de har hatt et begrenset personlig utbytte, jekket Økokrim straffepåstanden ned, forklarte politiadvokat Erlend Stenberg.

Førstestatsadvokat Håvard Kampen i Økokrim oppsummerte saken slik:

– Det er flere fellende bevis mot Vestrum og Sjursen enn Dragesund, sa han.

– For Dragesunds del er det mange indirekte bevis som må vurderes i sammenheng, la han til.

Pareto-topp Petter Dragesund.
Pareto-topp Petter Dragesund. (Foto: Per Thrana)

For Dragesund gjelder to muligheter, ifølge aktor: Enten er han forledet av Vestrum og Sjursen eller så har han som leder av Paretos corporateavdeling akseptert opplegget som de tre er tiltalt for. Kampen har selv liten tro på at Dragesund ikke visste noe og er blitt lurt.

De tre tiltalte nekter alle straffskyld. De tiltaltes forsvarere skal plukke fra hverandre Økokrims påstand de neste dagene i Oslo tingrett.

Aksjekjøp i skjul

De tre er tiltalt for grovt bedrageri, utroskap og kursmanipulasjon ved å ha hjulpet det russiske gruveselskapet Severstal å kjøpe aksjer i børsnoterte gullgraverselskapet Crew i hemmelighet. Ved å skjule handlene, slapp Severstal å betale mer for aksjene et knippe investorer allerede hadde solgt til Severstal. Via Pareto fikk investorene en prisgaranti:

Hvis Severstal kjøpte aksjer i Crew til høyere kurs enn investorene hadde solgt til, skulle de få mer betalt for aksjene. Ved å kjøpe aksjer i skjul gikk disse investorene glipp av 188 millioner kroner. Dette var de tre tiltalte fullt klar over og følgelig skal de dømmes for bedrageri, er kort oppsummert Økokrims påstand.

Økokrims puslespill

Økokrims bevisrekke kan oppsummeres slik:

  • 16. mars 2010 kom Jan Vestrum, som er konsulent både for Severstal og Pareto, med en ny mandatavtale mellom Severstal og Pareto. I stedet for å få en prosentsats av aksjene Pareto klarer å kjøpe for Severstal, skal Pareto nå få en fastpris. Denne avtalen diskuteres på et møte denne dagen, der Dragesund og Sjursen deltar.
  • De omstridte handlene skjedde 16.–19 mars 2010. Kjetil Sjursen megler store aksjeposter i Severstal. Kjøper av aksjene er formelt Credit Suisse og Deutsche Bank. Pareto, som hadde i oppdrag å kjøpe aksjer i Crew på vegne av Severstal, gjør ingen forsøk på å selge til Severstal, de varsler ikke Severstal om at noen kjøper store poster og når andre Pareto-meglere og investorer lurer på hvem i all verden Sjursen og Pareto kjøper for, så er det ingen av de involverte eller noen i Paretos corporateavdeling som lurer på noe som helst eller stiller noen spørsmål.
  • Pareto fikk 6,6 millioner kroner i henhold til fastprisavtalen med Severstal. Legger man verdien av aksjene Pareto meglet – og som i ettertid endte opp hos Severstal – og beregner en kurtasje på 1,5 prosent, som var bestemmelsen i den opprinnelige avtalen mellom Severstal og Pareto, så blir summen nøyaktig 6,6 millioner kroner. Tilfeldig? Neppe, mener Økokrim. Oppdraget står i Paretos oversikt over alle corporateoppdrag spesifisert som «kjøp av aksjer».
  • Vestrum hadde ikke krav om noe penger i henhold til sin avtale med Severstal dersom det ikke ble noe aksjekjøp i Crew. Men han fikk betaling, noe Økokrim mener beviser at det faktisk var Severstal som kjøpte aksjer i mars 2010.

Når tausheten taler

Et lappeteppe av samtaler mellom de tiltalte, deres reaksjonsmønster, eposter mellom involverte parter og vitneutsagn fra øvrige Pareto-ansatte og investorer som føler seg lurt, er Økokrims bevis.

– Det er et uttrykk som heter «når tausheten taler», og det er det som skjer her, sa Håvard Kampen i Økokrim, som fortsatte:

– Det er ikke til å forstå at alle disse handlene, som trekker kursen opp med nesten 50 prosent på få dager, ikke skal vekke synlige reaksjoner hos noen av de aktørene som de siste to månedene har brukt mye tid på oppkjøp, som akkurat da sitter og forhandler en mandatavtale med en aktør om oppkjøp i akkurat denne aksjen, sa aktor.

– Det at man ikke gjør noe her er et bevis på at man visste akkurat hva som skjedde.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Delikat Barbera
Chiara Boschis lager barbera med finesse.
01:24
Publisert: