I løpet av kort tid greide Allra å bli den største private aktøren på forvaltning av offentlige pensjonspenger i Sverige. Rundt 130.000 svensker flyttet 19 milliarder kroner til Allras forvaltere.

Svensk politi mener imidlertid at eiere og bakmenn i Allra har kjøpt og solgt kompliserte finansielle produkter til overpris, og dermed påført pensjonssparerne tap mens de selv har tjent grovt på honorarer og interne aksjesalg. Syv personer er siktet og tiltalt for økonomisk kriminalitet.

Etter at Allra-saken sprakk og politietterforskningen startet, er det innført forbud mot telefonsalg av premiepensjonsprodukter i Sverige.

– Mange mennesker har ikke så stor kunnskap om pensjon, har nok dårlig samvittighet, og tenker at «uff, jeg burde ha tatt fatt i dette med pensjon tidligere». Og da er det lett å høre på forslaget som kommer fra telefonselgerne, sier sjefjurist Anna Åkesson hos Pensionsmyndigheten.

Forbudet kom på plass i sommer.

– Det gikk kort tid fra saken ble kjent, til det kom endringer. Jeg tror alle politiske partier har vært enige om at noe måtte gjøres, sier Åkesson.

Starter jakt etter pengene

Pensionsmyndigheten har også innført strengere regler for å bli godkjent som forvaltere i deres system. Alle fond må ha eksistert i tre år før de godkjennes, og alle fond ble sagt opp og måtte søke på nytt om å bli en del av premiepensjonsordningen.

Pensionsmyndigheten har også saksøkt Allra for 190 millioner kroner.

– Allra utnyttet systemet. Det er så enormt store beløp de forvaltet at et lite påslag i prisen ga store utslag, sier Åkesson.

– Vår ambisjon er å vinne tilbake så mye penger som mulig. Vi mener Allra har påført pensjonssparerne tap på investeringer både i 2012, 2015 og 2016.

– Dette har vært en krevende sak for oss. Vi har lagt ned utrolig mye energi og jobb i dette søksmålet, sier hun.

Norsk finansmann tok flyttejobb

DN skrev lørdag at den norske finansmannen Håvard Lindstrøm, med fullmakt fra en korrupsjonssiktet bakmann på flukt fra svensk politi, forsøkte å flytte fondet Life Funds med 300 millioner kroner i forvaltningskapital fra Sverige til Irland.

Fondet ble kastet ut av det svenske premiepensjonssystemet våren 2017 da det kom frem at eierne av fondsselskapet også har hatt sentrale roller i Allra.

– Vi fant klare mistanker om brudd på måten virksomheten bør drives på. Derfor avregistrerte vi dem, sier Åkesson.

Forvaltningskapitalen i Life Funds ble redusert fra rundt 600 millioner kroner til 300 millioner etter at Pensionsmyndigheten satte ned foten. Og det var disse restene Lindstrøm fikk i oppdrag å flytte ut av landet da han kom inn som styreleder høsten 2017.

Finansmannen Håvard Lindstrøm er styreleder i Life Funds og morselskapet Springwell Group. Der jobber han på fullmakt fra største eier, Mattias Bengtsson, som er på rømmen fra svensk politi.
Finansmannen Håvard Lindstrøm er styreleder i Life Funds og morselskapet Springwell Group. Der jobber han på fullmakt fra største eier, Mattias Bengtsson, som er på rømmen fra svensk politi. (Foto: Gorm K. Gaare)

Bakmenn på flukt

Life Funds er eid av Springwell Group, hvor Mattias Bengtsson er største aksjonær. Han startet selskapet sammen med svensk-tyrkiske Ewran Mersin. Begge er nå etterlyst internasjonalt som mistenkte i den svenske pensjonsskandalen rundt selskapet Allra.

Ifølge Ekobrottsmyndigheten, Sveriges svar på norske Økokrim, ble Springwell brukt til å hente ut deler av den ulovlige gevinsten fra Allra-systemet.

– Min involvering i tid finner sted lenge etter de omstendigheter Allra-saken gjelder. Min oppgave var å forsøke å berge de verdier som lå i Life Funds og Springwell. Alt som har skjedd i Life Funds og Springwell etter jeg kom inn i disse selskapene, har skjedd i full åpenhet. Ingen verdier er unndratt, har Lindstrøm uttalt i en epost til DN.

Oppdraget mislyktes etter at depotbanken trakk seg og Finansinspektionen satte i gang granskning av fondsselskapet.

Lindstrøm er i dag sjef for distribusjon av finansielle produkter i finanskonsernet Arctics kapitalforvaltningsselskap Arctic Fund Management.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Blomqvist-sjefen om nye Pushwagner-trykk: – Vi er imponert over at prisene holder
Ikke i tvil om hva han heller ville brukt 50.000 kroner på.
02:18
Publisert: