Tett på 5000 aksjeselskaper gikk over ende i fjor. I tillegg ble 1271 selskaper tvangsavviklet. Det er ikke ny rekord. Men det er ikke langt unna.

– Konkurstallene er på et historisk høyt nivå, sier Per Einar Ruud, fagansvarlig kreditt i Bisnode.

Best i vest og nord

Kun to ganger tidligere er det målt et marginalt høyere antall konkurser og tvangsavviklinger; i 2009, året etter finanskrisen, og i 2018.

Men konkursutviklingen varierer svært mellom regionene. I Trøndelag økte antall konkurser og tvangsavviklinger med nær 17 prosent i fjor. I sammenslåtte Agder var økningen på nesten 11 prosent som følge av nær 30 prosent flere konkurser i tidligere Aust-Agder fylke.

Også i Oslo økte antall konkurser ganske betydelig i fjor.

– Trøndelag og Agder sliter mest mens vi ser en betydelig nedgang i antall konkurser i Troms og Finnmark både samlet og hver for seg. Her spiller nok både oljeaktiviteten og fiske/oppdrett inn, mener Per Einar Ruud.

Nye Vestland fylke, der Hordaland er dominerende målt i befolkning og antall næringsaktører, har også en positiv utvikling sammen med nabofylkene Rogaland og Møre og Romsdal.

– Det tror vi særlig har sammenheng med at oljeprisen har kommet seg stadig oppover, så her ser vi nok en opphenting fra oljekrisen. Det er bra aktivitet i den regionen nå, mener Ruud.

Desembertallene viste isolert sett en nedgang i antall konkurser i hele landet under ett på nær syv prosent.

Advokat Knut Ro: Dette er definisjonen på en konkurs
Video fra Dagens Næringsliv
03:20
Publisert:

– Av erfaring vet vi at det kan henge sammen med at det var færre arbeidsdager i desember. Både i fjor og året før ble det rekordmange konkurser i januar, så det blir spennende å se om det også vil skje i år, sier han.

Færre konkurser i detaljhandelen

Målt i antall, er fortsatt bygg&anlegg den store konkursbransjen med 26 prosent av alle konkurser. Men her er konkurstallene ganske stabile. Det er de ikke innen eiendom med vel 12 prosent flere konkurser fulgt av bransjen engros/agentur med pluss ni prosent og transport/lagring med syv prosent.

Bet ut av de tradisjonelt store konkursbransjene kommer tjenesteyting med en nedgang på fem prosent i antall konkurser og tvangsavviklinger – og overraskende nok detaljhandel med 3,5 prosent færre konkurser. Målt i antall betyr det 929 virksomheter i 2019 mot 963 i 2018.

– Det har vært mye oppmerksomhet rundt de store detaljhandelskjedene som alle kjenner og der konkursene har fått store oppslag i mediene. Det var mange av disse også i 2019, det er ikke alltid disse slår så sterkt ut ettersom de ofte blir overtatt av nye eiere og drives videre etter litt avskalling, forklarer Per Einar Ruud.

– Men også her er vi spente på hva januartallene vil vise. jeg ser ikke bort fra at vi får en økning igjen etter julehandelen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.