Flyselskapet Braathens forsvant fra Oslo Børs da SAS kjøpte selskapet i 2001, og selv har han kjøpt Kristiansand Dyrepark av børsen. Nå går flygrunnlegger Ludvig G. Braathens barnebarn Per G. Braathen (57) på børs igjen med sin deleide forbrukslånsbank Brabank.

Noteringen skjer allerede onsdag morgen.

Til Merkur

Per G. Braathen har bygget opp en omfattende investeringsvirksomhet gjennom selskapet Braganza. Et av selskapene som nå vokser kraftig er den nystartede forbrukslånsbanken Brabank, der Braathen eier 20 prosent av aksjene.

Banken fikk godkjennelse av Finansdepartementet i vår, og fikk inn 300 millioner kroner i frisk egenkapital tidlig i juni i år. Braathen stilte selv med 60 millioner kroner. I sommer startet banken opp i Norge, og i september er oppstart i Sverige, knyttet til Braathens flyselskap, BRA.

Nå er banken på vei på børs, og har sendt søknad om notering på Oslo Børs-markedsplassen Merkur Market.

Per G. Braathen (nummer to fra venstre) under et besøk hos Brabank på Skøyen i Oslo i juli. Her hilser han på sommervikar Johan Stormorken og leder kundeservice Wenche Larsen. Til høyre banksjef Morten Grusd.
Per G. Braathen (nummer to fra venstre) under et besøk hos Brabank på Skøyen i Oslo i juli. Her hilser han på sommervikar Johan Stormorken og leder kundeservice Wenche Larsen. Til høyre banksjef Morten Grusd. (Foto: Javad Parsa)

«Vil skape mer interesse»

Administrerende direktør Morten Grusd i Brabank sier at planen hele tiden har vært en tidlig notering i sekundærmarkedet – enten på OTC-listen eller Merkur Market.

– Vi sa allerede under emisjonen i vår at vi vil ha en notering, og skape mer interesse og likviditet i aksjen fra starten av, sier Grusd.

– Er dette et signal om at dere vil hente mer frisk kapital det neste året?

– Nei, vi har hentet inn 300 millioner kroner og har nok kapital i henhold til forretningsplanen de neste fem årene. Men det er klart at hvis banken vokser raskere enn vi har lagt til grunn, så kan det komme et nytt kapitalbehov før det, sier han.

Merkur Market fikk nylig en hard dom av NHH-professor Thore Johnsen, som vurderte utviklingen for selskapene etter at markedsplassen ble etablert i januar 2016.

– Dette er høyrisiko gambling, sa Johnsen.

Venter ny forbruksfest

Braathen og banksjef Morten Grusd venter fortsatt vekst innen forbrukslån de neste årene. Det fortalte de til DN i juli i år, da banken startet opp i Norge.

– Om vi ser til Sverige, utgjør forbrukslån der nær fem prosent av samlet gjeld i husholdningene. Vi tror det også kan skje i Norge, sa Grusd den gang.

I så fall kan veksten i det norske markedet bli på inntil 40 prosent de neste årene.

I juli fikk banken de første kundene i Norge, og i september lanseres banken med eget kredittkort i Sverige. Nå er oppstarten i Sverige satt til 17. september.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Oljeprisen er det mange som tabber seg ut på
Oljetoppene på oljemessen bedyrer at nedturen ikke er glemt, selv om pengene fosser inn.
01:38
Publisert: