Peter A. Ruzicka (54) gir seg som konsernsjef i Orkla etter fem år i stillingen og flere år som styremedlem før han påtok seg toppvervet.

Han mener rollen som Orkla-sjef er en krevende jobb, og begynte å tenke tanken om å gi seg «rundt jul en gang», opplyser han til DN.

Konsernsjef Peter A. Ruzicka slutter i Orkla, og møtte pressen sammen med Stein Erik Hagen mandag morgen.
Konsernsjef Peter A. Ruzicka slutter i Orkla, og møtte pressen sammen med Stein Erik Hagen mandag morgen. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– Det er ingen lett beslutning, dette. Men for å kunne levere i denne jobben må man være minst 100 prosent dedikert. Og jeg må innrømme at jeg er litt sliten, sier Ruzicka.

Den avtroppende konsernsjefen har ingen klare planer om hva han skal gjøre videre.

– Nei, jeg har ingen klare planer. Fra mai skal jeg nyte noen uker eller måneder velfortjent ferie. Ta det litt med ro, sier han.

Prøvde overtale ham

Orkla-styreleder Stein Erik Hagen sier at han gjerne skulle beholdt Ruzicka som toppsjef en stund til.

– Men jeg har forståelse og respekt for beslutningen hans, selv om det kom litt overraskende på meg da han nevnte det, sier han.

Hagen opplyser at han prøvde å overtale Ruzicka til å ta seg en lengre ferie, ta noen hvileskjær. Men oppsigelsen kom søndag kveld.

Både styrelederen og den avtroppende konsernsjefen understreker at det ikke ligger noe dramatikk bak avgjørelsen om Ruzickas avgang.

– Nei, absolutt ikke. Men fem til syv år er nok som toppsjef i et selskap, da er det på tide at nye krefter overtar. Jeg syntes tiden var inne for å gi seg nå, sier Ruzicka.

– Forholdet mellom oss to er like godt som det alltid har vært, sier Hagen.

– Hvorfor hastet det slik, hvorfor kunne du ikke vente til ny konsernsjef var på plass, Ruzicka?

– Jeg merket at jeg var sliten, at jeg ikke lenger var helt 100 prosent på, noe man må være i denne stillingen. Og jeg tror ikke det er en god løsning å gå rundt i lengre tid som avtroppende konsernsjef i et selskap, sier Ruzicka.

Stein Erik Hagen sier til DN at han i en periode kommer til å være litt mer til stede på Orklas hovedkontor.

– Ja, det vil jeg nok være. Det er naturlig at jeg er litt mer aktiv og tilgjengelig fremover, sier han.

– Dypt takknemlig

I en melding sendt ut før børsåpning mandag heter det at Ruzicka har meddelt styret i Orkla at han ønsker å fratre som konsernsjef.

Der fremgår det at også at han går av 7. mai 2019, og vil bli erstattet av Terje Andersen (61) frem til ny konsernsjef er på plass. Samtidig fortsetter Ruzicka å representere Orkla i styret i malingsprodusenten Jotun etter fratredelsen.

– Etter fem år som konsernsjef i Orkla har jeg kommet frem til at tiden nå er inne for å levere stafettpinnen videre. Det har vært fem innholdsrike år der Orkla har opplevd god fremgang på mange områder. Konsernet er godt posisjonert for fremtiden, sier Ruzicka i meldingen.

Ruzicka tiltrådte stillingen som konsernsjef 10. februar 2014. Han var styremedlem i Orkla i perioden 2008–2014 og i perioden 2003–2005. Han var medlem av bedriftsforsamlingen i 2006–2007.

– På vegne av styret vil jeg få takke Peter for flott innsats og godt samarbeid. Peter har på en utmerket måte ledet Orkla i overgangen fra å være et industrielt konglomerat til å bli et mer rendyrket merkevareorientert selskap. Jeg er dypt takknemlig for den jobben han har utført som leder for Orkla, sier styreleder Stein Erik Hagen.

«Krever 100 prosent»

Håkon Mageli, konserndirektør Kommunikasjon og Corporate Affairs i Orkla sier til DN at det er svært krevende å være konsernsjef for et stort børsnotert selskap som Orkla.

– Det krever 100 prosent hele tiden. Nå føler Ruzicka at tiden er inne for å gi stafettpinnen videre etter fem år som konsernsjef, og det har vi forståelse for, sier Mageli.

Arbeidet med å finne Ruzickas etterfølger som konsernsjef starter umiddelbart.

Terje Andersen (61) vil bli konstituert som konsernsjef fra 7. mai inntil en ny konsernsjef er på plass. Andersen har vært i Orkla siden 1989 og har siden 2014 hatt stillingen som CEO for Orkla Investments. Han var CFO i Orkla fra 2003 til 2014 og en del av konsernledelsen i perioden 2005–2018. Han er blant annet styremedlem i Jotun as og Borregaard asa.

Tjente 13,4 mill. i fjor

Mandag ble også Orklas årsrapport for 2018 publisert. Her kommer det frem at konsernsjef Peter A. Ruzicka i fjor hadde en årslønn på 6,2 millioner kroner. Den totale lønnspakken hans beløp seg til 13,4 millioner.

Orkla svekker seg markert på Oslo Børs mandag morgen, der aksjen er ned 2,5 prosent i et positivt marked. Det visker ut årets oppgang, der aksjen nå er ned rundt to prosent så langt. Det siste året har sett Orkla-aksjen svekke seg over 20 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik lager Katla-kokken Atli Már Yngvason sin populære tostada han serverer under SXSW
I ti dager lager kokken bak Katla i Oslo mat for House of Scandinavia på South by Southwest-festivalen i Austin i Texas.
01:02
Publisert: