– Vi tåler ikke særlig dårligere økonomisk vekst i verden, sier sjefstrateg Peter Hermanrud.

Sjefstrategen i Sparebank 1 Markets trekker frem hovedpoenget bak den største frykten av alle; at verden skal bremse opp, og sende verdens aksjemarkeder rett i bakken.

Denne uken brøt hovedindeksen igjen 900 poeng. Så langt i år er avkastningen på Oslo Børs 13 prosent. Utviklingen speiles også på andre siden av Atlanteren.

Temperaturmåleren i verdens viktigste økonomiske motor, Wall Street, kan skilte med en oppgang på 20 prosent.

«Uvanlig høy risiko»

Hermanrud mener utfallsrommet for aksjemarkedet og veien videre er uvanlig stort. Vi står nå på vippen, ifølge ham.

– Det er stor usikkerhet. Det er høy risiko for at dette går galt, men det mest sannsynlige er at dette går bra og at det stiger en del. Men jeg er ikke så veldig glad i aksjer fordi risikoen for et stort fall er uvanlig høy, sier aksjestrategen.

Han mener den økonomiske veksten i verden er for lav og at markedets inntektsforventninger fremover er urealistiske.

– Inntjeningsforutsetningene som prisingen baserer seg på er altfor høye, og estimatene skal ganske mye ned, ganske kjapt, sier Hermanrud.

Samtidig inntreffer stort sett alle børskriser på denne tiden av året, påpeker han.

– Man har gått fra veldig høy økonomisk vekst til vekst på kanten av krise de siste årene. Det har gjort markedet urolig, sier Hermanrud.

Trenger bekreftelser

Han viser også til at nøkkeltall fra de viktigste globale økonomiene stort sett har skuffet siden begynnelsen av 2018.

Det kan imidlertid være tegn til at dette er i ferd med å snu, mener aksjestrategen.

– Det er kommet en del indikasjoner i det siste som peker på at bunnen er nådd, og at verdensøkonomien faktisk begynner å styrke seg litt. Det er det viktige, du trenger bekreftelser på de signalene, sier Hermanrud.

– Det er et uklart bilde, men blant annet kom det veldig sterke boligbyggingstall fra USA onsdag, sier han.

Han peker også på at det vært gjennomført rentekutt rundt i verden, mens stimuliprogram gjennom statlige tilbakekjøp av obligasjoner skal gjenopptas i Europa.

– Optimismen er også grunnet i at man nå ser at de tiltakene som er blitt gjort, biter, sier han.

Trump-trumf

Porteføljeforvalter Torje Gundersen i DNB Asset Management tror alt står og faller på hva veksten i verden blir i 2020.

– Det som skal drive det videre, er egentlig soleklart; videre nedrustning i handelskonflikten. Veldig mye står og faller på det, sier forvalter Torje Gundersen i DNB Asset Management.
– Det som skal drive det videre, er egentlig soleklart; videre nedrustning i handelskonflikten. Veldig mye står og faller på det, sier forvalter Torje Gundersen i DNB Asset Management. (Foto: Mikaela Berg)

Det igjen henger på utfallet av handelskonflikten mellom USA og Kina, mener DNB-forvalteren.

– Vi tror at Donald Trump har lyst til å bli gjenvalgt. Det har han best sjanse for dersom ikke økonomien bremser for mye og ledigheten ikke stiger. Det tror vi han er klar over, og derfor er tonen blitt litt bedre mellom USA og Kina, sier Gundersen.

Ser børsen høyere

Han viser også til at USA-presidenten nylig sparket sin sikkerhetsrådgiver John Bolton, en kjent «hardliner». Det tolker forvalteren som et tegn på at Trump ønsker å redusere konfliktnivået mot andre land.

– Det som skjer i Midtøsten nå, er ikke en god grunn til eskalere konflikten, dersom det betyr en oljepris på 100 dollar fatet og resesjon i USA, sier forvalteren.

Det vil gi et skrekkscenario, ifølge Hermanrud.

– En krise som fører til mangel på oljetilbud og kraftig økende oljepriser er akkurat det verdensøkonomien ikke tåler nå, sier sparebank-strategen.

Spørsmålet er om aktørene opptrer rasjonelt. Motstridende signaler gjør at DNB har et nøytralt markedssyn på aksjer.

Gundersen tror det blir tøffere å nå hans tidligere spådom om at børsen i år vil kunne slå børsrekorden på 946 poeng, fra september 2018.

– Jeg tror det skal holde hardt å klare det nå. Det kan skje, men er mindre sannsynlig. Jeg tror det likevel er mer sannsynlig at børsen er høyere enn lavere ved årsslutt, sier Gundersen.

– Mange har tenkt at dette er livsfarlig, men stemningen er blitt bedre nå. Det er også optimismen, men samtidig er jo kursene tilsvarende høyere, sier Hermanrud. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.