I likhet med de fleste andre investorer ble aksjestrateg Peter Hermanrud tatt av skredet som rammet aksjemarkedet på tampen av 2018. Dette til tross for at Hermanrud lenge har vært blant aksjeekspertene som har snakket høyest om mulighetene for en dyp korreksjon, sågar et børskrakk.

Hermanrud, som nå er aksjestrateg i Sparebank 1 Markets, har flere ganger blitt kåret til Norges beste aksjeplukker. Han er særlig kjent for sine nyttårsraketter, det vil si anbefalinger om aksjer som vil gjøre det bra rundt nyttår. Men resultatene til hans private investeringsselskap bærer i 2018 heller preg av å ha blitt senket av noen nyttårstorpedoer.

– Resultatene er for dårlig. Det er helt klart, sier Hermanrud til DN.

Utover dette ønsker han ikke å kommentere resultatet.

Tapte 15 millioner

Den profilerte aksjestrategen har to private investeringsselskaper. Horatio Offshore leverte i 2018 et underskudd før skatt på 8,4 millioner kroner, mens First Partners Holding 5 leverte et underskudd før skatt på 6,8 millioner kroner.

Til sammen leverte dermed de private investeringene til Hermanrud et underskudd før skatt på rundt 15 millioner kroner. Selv ikke under finanskrisen tapte de to selskapene like mye.

– Jeg kan ikke eie aksjer i de store selskapene, så det blir mye småselskaper. For jeg kan ikke eie aksjer i selskaper jeg anbefaler, sier Hermanrud til DN.

DNs aksjonærregister viser at Horatio Offshore ved inngangen til 2019 satt på store aksjeposter i blant annet Spectrum, Komplett Bank, ABG Sundal Collier og Northern Drilling.

Særlig oljerelaterte aksjer gjorde det dårlig på tampen av fjoråret.

Olje og shipping

Hermanrud eide ved inngangen til 2019 også flere shippingaksjer som Treasure, Wilh. Wilhelmsen Holding, Wallenius Wilhelmsen, og MPC Container Ships.

Også shipping-aksjer fikk kjørt seg i 2018 på grunn av overkapasitet, lave rater og en eskalerende handelskrig mellom USA og Kina.

Når DN snakker med Hermanrud er han fortsatt på ferie og han ønsker derfor ikke å si så mye om børsuroen den siste tiden og veien videre.

– Jeg har fryktet denne typen uro lenge, og det ser ut til å være mer av det vi har sett tidligere, sier Hermanrud.

Det var en ytterligere eskalering av handelskrigen mellom USA og Kina som utløste børsfallet i begynnelsen av august.

Ved utgangen av 2018 hadde Horatio Offshore en bokført egenkapital på 26,8 millioner kroner, mens First Partners Holding 5 hadde en bokført egenkapital på 57,6 millioner kroner.

Sistnevnte eier også aksjer i flere unoterte selskaper. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.