Han står inne i nyoppussede Atlantic Hotel etter å ha annonsert årets aksjetips i den årlige konkurransen mot Skagens forvaltere i Stavanger.

Den oslobaserte finansveteranen Peter Hermanrud er i år full av tro på næringer som har vært gjennom tunge år, som shipping og oljeservice. Det er søt musikk i ørene på de fremmøtte stavangerfolkene, som har opplevd en tre år lang oljekrise. Selv boligmarkedet ser bedre ut vestpå nå, mener Hermanrud.

– Lenge har vi sagt det motsatte, nemlig at Stavanger er utsatt og boligprisene er utsatt. Stavanger hadde jo de samme kvadratmeterprisene som Oslo, men nå er Oslo 50–60 prosent høyere. Det er forandret helt nå. Nå er det Stavanger som er minst utsatt. Dessuten står den lokale økonomien foran et oppsving her, sier han til DN.

Et rally på vei

Hermanrud er nokså sikker på at typiske oljeleverandører kan glede seg fremover.

– Vi er ved starten av et rally i offshore og riggaksjer. Oljereservene faller, og oljeselskapene har penger å investere. Oljeselskapene hadde i 2017 den høyeste kontantstrømmen på seks år, selv på 55 dollar. På 67 dollar fatet er kontantstrømmen superbra. Samtidig er skiferolje blitt mindre attraktivt på grunn av høyere leverandørkostnader på land. Offshore er kostnadene fortsatt veldig lave, men bare i 2018-2019, sier Hermanrud.

Han anslår ti prosent oppgang i investeringsbudsjettene fra oljeselskapene innen leting og utbygging i år.

Riggnæringen sliter fortsatt med stor overkapasitet, men det er grunn til håp, mener han.

– Sist gang det var like katastrofalt, snudde aksjene før bunnen i riggmarkene. Vi er sent ute nå. 2018 er et år da vi ser at det blir bedre, nok til å dra riggaksjene, som er totalt utbombet.

Begrenset risiko

Også Skagen-forvalter Øyvind Fjell har tro på shipping blant norske aksjer i år, i tillegg til Hydro, som han tror vil trekkes videre opp av begrensninger lagt på kinesisk aluminiumsproduksjon. Norske lakseaksjer, som har steget friskt, har ingen av dem særlig tro på nå.

Fondsforvalteren blir likevel litt bekymret når han merker begeistringen blant fondsinvestorene om dagen. Børsene har hatt en tilnærmet ubrutt opptur siden finanskrisen i 2008–2009.

– Det er mildt sagt god stemning, og det er gjerne på toppen av sykkelen det er best stemning, sier Fjell.

– Her og nå føles det intellektuelt mer tilfredsstillende å være «bearish» fordi de andre er «bullish», men jeg tror vi skal gjøre det enkelt. Det er veldig mye som skal til for at det skal snu her, legger han til.

Høyere renter fra sentralbankene er trolig den største faren.

Mer oppside

Historiske nøkkeltall tilsier ikke at norske børsnoterte selskaper er skyhøyt verdsatt relativt til deres inntjening, mener Hermanrud.

– Norske aksjer er ikke så dyre som de pleier å bli før børsen snur. Jeg tror i alle fall at det fortsetter å stige i minst et år til. Det er likevel en risiko. Historisk har periodene med fall vært stygge, med 50 prosent nedgang i snitt. Det har pleid å skje hvert femte år, men nå ha en gått nesten ti år uten børsfall, sier Hermanrud.

Han mener et boligprisras kan være en risikofaktor.

– I Norge har boligprisene falt med litt over fem prosent. En av tre ganger det har skjedd andre steder før, har fallet endt opp med å bli større enn 25 prosent, sier han.

– Et boligprisfall rammer bankene, sykliske aksjer mot norsk økonomi og aksjer relatert til eiendom. Men det er flott for Hydro hvis boligprisene faller. Da faller krone og Hydro jubler. En slakkere norsk økonomi gir også mindre lønnsvekst​, som er bra for eksportbedriftene.(Vilkår)

Derfor valgte Norwegian å invadere Argentina
Bjørn Kjos er fornøyd dersom han får nok penger til en bussbillett.
00:50
Publisert: