– Jeg kjente ikke så godt til Pandora før jeg ble kontaktet angående ledervervet, men jeg har lest meg opp på selskapet siden da og synes det er et veldig interessant selskap. Jo mer jeg leste, jo mer fascinert ble jeg av selskapet.

Tidligere toppsjef i Orkla, Peter Ruzicka, tar formelt over jobben som styreformann i Pandora 31. desember etter Peder Tuborgh. Det var den danske avisen Børsen som var først ute med nyheten.

Ruzicka vil få en styrelederkompensasjon på 1,5 millioner danske kroner, noe som tilsvarer i overkant av to millioner norske kroner. I Norge ville denne summen gjort ham til den nest best betalte styrelederen for selskaper notert på Oslo Børs.

Nå er han klar for nye utfordringer i smykkekjeden, som er i en presset situasjon.

Ruzicka: «Alle» vet om Pandoras utfordringer

Gjennom flere år har Pandora, som ifølge den danske avisen Børsen årlig produserer mer enn 100 millioner smykker, opplevd et fallende salg.

– Det er ikke noe å legge skjul på at dette er et selskap som må gjennom en «turnaround», sier Ruzicka.

Smykkeprodusenten Pandoras butikk på Strøget i København.
Smykkeprodusenten Pandoras butikk på Strøget i København. (Foto: Kristian Ridder-Nielsen)

Selskapet har ifølge Ruzicka fantastisk gode marginer, men med en historikk hvor økningen var på 10-20-30 prosent hvert år, mener han tilbakegang er uakseptabelt.

– Det er klart at selv for et så stort selskap vil veksten avta etter hvert, men tilbakegang er ikke bærekraftig, så nå vil vi snu trenden, sier han.

Den nyvalgte styrelederen vil ikke si så mye om fremtidsplanene, men med en relativt ny ledelse på plass synes han planene virker lovende.

Ruzicka sier at han kommer til å bruke mer tid i dette vervet enn det som er vanlig for et styrelederverv.

– Det er ingen store ledende eiere i Pandora, så selskapet ønsker en styreleder som kan ta litt eierrolle, sier Ruzicka.

Han ble kontaktet allerede i juni med spørsmålet om han kunne være interessert i styreledervervet i den danske smykkegiganten Pandora.

Forlot Orkla i takknemlighet

Det var i midten av mars i år at det ble klart at Ruzicka gikk av som leder i Orkla, etter fem år i sjefsstolen, selv om Stein Erik Hagen ønsket å beholde han i stillingen. Ruzicka forlot stillingen offisielt 7. mai i år.

Dette sa Hagen og Ruzicka om hverandre da de gikk hver til sitt i mars
Dette ser Stein Erik Hagen etter i ny Orkla-sjef.
01:30
Publisert:

Da Ruzicka sluttet i Orkla-jobben meddelte han at han var sliten, og at det var på tide å slippe noen andre til.

– Etter fem år som konsernsjef i Orkla har jeg kommet frem til at tiden nå er inne for å levere stafettpinnen videre. Det har vært fem innholdsrike år der Orkla har opplevd god fremgang på mange områder. Konsernet er godt posisjonert for fremtiden, sa Ruzicka i meldingen.

Både Stein Erik Hagen og den avtroppende konsernsjefen understreket at det ikke lå noe dramatikk bak avgjørelsen om Ruzickas avgang.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.