– Det var tungt å sitte med noe der en ikke følte en hadde full kontroll. Det er ikke kjekt å være på førstesiden av Dagens Næringsliv.

Petter Smedvig Hagland er ærlig om følelsen det var å pryde forsiden av Dagens Næringsliv sist sommer. Da kom det frem at han hadde tapt 243 millioner kroner i investeringsselskapet Petrus i 2017. Stortapet kom etter flere tunge år der nærmere en halv milliard av arven han fikk, etter å ha blitt løst ut av Smedvig-familien 2011, var tapt.

– Dette er pinlig, sa han den gang til avisen.

Nå er det desto hyggeligere å kunne legge frem et resultat med pluss. Vel 20 millioner kroner ble resultatet før skatt for Stavanger-investorens investeringsselskap.

– Vi er kjempefornøyde. Nå har vi alt under kontroll. Det var tungt i 2017, sier Hagland.

– Det har vært tunge år?

– Ja, det har det vært.

Resultatet har kommet etter en stor ryddejobb. Eiendeler er solgt unna i stor stil.

– Det var masse som måtte ryddes i. Vi klarte å sette oss ned, rydde og få kontroll, sier han.

Blant eiendelene som er solgt er andeler i et private equity-fond, et eiendomsprosjekt i Spania og deler av en aksjepost i et oppdrettsselskap.

Lokalt kjendisbryllup

Det er ikke bare økte resultater Smedvig Hagland kan glede seg over. Om en måned gifter han seg med Kristina Maaseide, datteren til investoren og ex-volleyballspiller Bjørn Maaseide. Brudeparet skal feires med en storstilt fest på et engelsk slott. Bjørn Maaseide og Petter Smedvig Hagland er naboer på fasjonable Eiganes i Stavanger.

– Bryllupet er det absolutt viktigste som skal skje i år, sier Hagland.

Petter Smedvig Hagland kommer fra en av Stavangers mest velrenommerte og en av Norges rikeste familier, Smedvig-familien. I 2011 ble han kjøpt ut av familieselskapene som den gang var styrt og eid av Smedvig Haglands London-bosatte onkel Peter Smedvig. Petter Smedvig Haglands mor Hjørdis Kluge Smedvig er søster til investoren Peter Smedvig.

Til sammen fikk Petter Smedvig Hagland tilført verdier for 450 millioner kroner da han ble løst ut i 2011. Fra før hadde han verdier for et sted mellom 100 og 200 millioner kroner i selskapet Petrus, verdier som han hadde arvet fra tanten Nora Smedvig.

Selger luksusleilighet

Selv om regnskapet nå er kommet i pluss, jobber Smedvig Hagland videre med en rekke salg, blant annet en leilighet i det luksuriøse prosjektet Ritz Carlton Miami Beach. Av hjemmesiden til eiendomsprosjektet kommer det frem at leilighetene prises til mellom to og 40 millioner dollar, mellom 17 og 345 millioner kroner.

– Leiligheten skal selges i løpet av sommeren. Jeg er i forhandlinger nå, sier Smedvig Hagland som ikke ønsker å utdype hvor mye han regner med å få for sin leilighet.

Salgssummen kan komme godt med. Av regnskapet til Petrus fremgår det at 25 millioner kroner av et lån på 56 millioner til DNB forfaller i oktober.

– Vi har fått ordnet det. Vi har fått en utsettelse, sier Smedvig Hagland.

Kranglet

Da Smedvig Hagland flyttet hjem fra London til Stavanger for tre år siden, havnet han raskt i en opphetet offentlig krangel med investoren og den tidligere Acta-gründeren Alfred Ydstebø. Skjellsordene haglet i rettssalen der det blant annet kom frem at Smedvig Hagland mente Ydstebø var en chihuahua – en skrikende og skrålende rasehund.
Rettssaken som i realiteten dreide seg om et eiendomsprosjekt, tapte Smedvig Hagland fullstendig. Senere ble det inngått et forlik som kostet Smedvig Hagland, etter det Dagens Næringsliv forstår, rundt 20 millioner kroner.

Mot mer normalt

Eiendom er fortsatt en av hovedsatsingene til Smedvig Hagland. Gjennom selskapet TPG og partnerne Kjetil Andersen og Thomas Mjeldheim jobber Smedvig Hagland med utviklingen av flere store eiendomsprosjekter i Stavanger-regionen.

Smedvig Haglands selskap Petrus er også storaksjonær i et amerikansk skiferoljeselskap. En annen stor investering er spillselskapet River Igaming. Der har Smedvig Hagland en aksjepost verdsatt til vel 28 millioner kroner i regnskapet. Den bokførte egenkapitalen i Petrus var ved årsskiftet vel 104 millioner kroner.

Nå tror Smedvig Hagland på mer normale år fremover.

– Jeg kan ikke love noe, men resultatene ser ut til å bli bedre de neste to årene, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.