En langvarig nabokrangel på Bygdøy har fått sitt punktum. Det siste året har investor Fredrik Sneve og tidligere Equinor-direktør Kristoffer Marø forsøkt å stoppe naboen Petter Stordalens planer om å bygge en carport på eiendommen på Bygdøy i Oslo.

Petter Stordalen.
Petter Stordalen. (Foto: Gunnar Lier)

Gang på gang har de møtt veggen uten å gi opp. Etter at Plan- og bygningsetaten avviste naboenes innvendinger, klaget de saken til Fylkesmannen. Heller ikke Fylkesmannen var lutter øre, men Sneve og Marø hadde et siste kort på hånden: Å få vedtaket erklært ugyldig.

Nå har Fylkesmannen konkludert på nytt. De ser ingen grunn til å erklære vedtaket sitt fra januar i år for ugyldig. Dette var Sneves og Marøs siste håp om å få stoppe garasjen – med mindre de tar saken til retten.

Hverken Sneve, Marø eller Stordalen har besvart DNs henvendelser.

«Ufin og uakseptabel»

Stordalen er bosatt i den herskapelige Pausvillaen fra 1907. Utenfor villaen er det parkeringsplass til ni biler, som Nordic Choice-eieren deler med flere naboer. Fem av parkeringsplassene er i en garasje bygget inn i terrenget.

Petter Stordalens herskapelige villa ligger i Langvikbukta på Bygdøy.
Petter Stordalens herskapelige villa ligger i Langvikbukta på Bygdøy. (Foto: Per Thrana)

I fjor søkte Stordalen om å ha tak over parkeringsplassen. Den skulle gå i flukt med den eksisterende garasjen og bli en del av Stordalens hage på den nordvestlige siden av villaen. Sneve og Marø kom umiddelbart med protester. De fryktet både innsyn til deres eiendommer, i tillegg til mindre luft og lys.

– I sum finner vi denne fremgangsmåten og fremstillingen av saken fra tiltakshavers side mot sine berørte naboer som ufin og uakseptabel, skrev Marø i en naboprotest.

Da Sneve og Marø anmodet Fylkesmannen om å omgjøre vedtaket, argumenterte de for at planene ikke tilfredsstiller kommunens praktisering av krav til parkeringsplasser. Marø mente også at kommunen hadde innrømmet flere saksbehandlingsfeil.

Naboene skrev blant annet at snumulighetene ville være for dårlig med den nye planen. De kommer også med flere eksempler på parkeringssaker der Plan- og bygningsetaten har stilt strenge krav til søkerne.

– Vi tar utgangspunkt i innsendt dokumentasjon, og finner dette tilstrekkelig. Hvilke krav til dokumentasjon som kommunen har stilt til de nevnte sakene er etter vår vurdering ikke av betydning i denne sammenheng, skriver Fylkesmannen i sin avgjørelse.

Slo tilbake i podkast

Da DN omtalte krangelen første gang mente Stordalen at han hadde langt bedre innsyn fra huset sitt enn det han ville få fra det gressbelagte garasjetaket.

– Du kan stå på en stige der ute, og du vil ikke være i nærheten av å ha samme innsyn som jeg har fra kjøkkenet, sa han.

I podkasten «Stormkast» var Stordalen misfornøyd med protestene fra naboene.

– Jeg er med i et fellesskap hvor fem naboer, hvor jeg er en av fem, har en felleseid garasje, som er i ferd med å rase ned, fordi den har stått der i 50 år, og var bygget litt dårlig. That’s a fact. Så tilbyr jeg meg, for det har vært litt diskusjon, jeg kan bygge en ny garasje for alle sammen.

– Vi lager taket litt lenger, så du i realiteten ikke får snø og drit rett ned. Ja, jeg får da 80 kvadratmeter mer gress av 2500 kvadratmeter. Det forandrer ikke veldig mye. Så begynner naboene å komme med alt mulig, selv de som ikke er berørt, sa han i podkasten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.