Nordic Choice Hotels endte fjoråret med et underskudd før skatt på 1,93 milliarder kroner. Det er mer enn 2,3 milliarder kroner svakere enn i 2019 da selskapet leverte et overskudd på 417 millioner kroner.

Fjorårstallene er inkludert støtten fra de nordiske kompensasjonsordningene. Det skriver selskapet i en pressemelding.

DN skrev for kort tid siden at omsetningen i fjor falt med fem milliarder kroner. Fasiten viser nå 5,1 milliarder kroner i inntektsfall

Fallet fortsetter

– I januar og februar 2020 leverte vi rekordgode resultater i både Norge, Sverige, Danmark og Finland. Vi gikk også inn i 2020 med 30 hotellprosjekter i pipeline, og en plan om å ansette 45 000 mennesker de neste fem årene i selskapet, sier konsernsjef Torgeir Silseth i pressemeldingen.

Silseth forteller at nedstengingen av samfunnet har rammet virksomheten hardt. Det største omsetningsfallet har vært i Finland, mens den norske delen av virksomheten har klart seg best.

  • Norge: -40,9 % (-50,7% om man ser på perioden mars-desember)
  • Sverige: -55,5 (-65,1 % om man ser på perioden mars-desember)
  • Danmark: -61,5 % (-70,5% om man ser på perioden mars-desember)
  • Finland: – 66,5 % (kun 4. kvartal)

Ifølge pressemeldingen har omsetningssvikten fortsatt inn i 2021, noe som gir et meget svakt første kvartal. Tall fra selskapet Benchmarking Alliance for januar viser et belegg i flere av de større byene i Norge på under 20 prosent. For hele landet var belegget i januar på kun 21 prosent mot 47 prosent samme måned i fjor, ifølge SSB.

Nordic Choice venter en gradvis bedring etter påske og en sommersesong med mye nasjonal trafikk. Høsten 2021 forventes å bli betydelig bedre enn høsten 2020.

Koronaåret har rammet Petter Stordalens virksomheter hardt.
Koronaåret har rammet Petter Stordalens virksomheter hardt. (Foto: Gunnar Lier)

Kun tre hoteller åpne

Nordic Choice har stengt flere av hotellene sine. I Oslo har kjeden tidvis kun hatt tre av 16 hoteller åpne.

– Vi har måttet permittere og si opp nærmere 8000 mennesker i Norden, og vi har mistet en stor del av den spesialiserte kompetansen vår som er blitt bygget opp gjennom flere år. De som fortsatt er permittert, er de vi trenger når vi kommer tilbake til normalen igjen, sier Silseth i pressemeldingen.

Selskapet har fått om lag 300 millioner kroner i kompensasjon i den norske delen av virksomheten. Det utgjorde omtrent 13 prosent av selskapets driftskostnader. Det øvrige tapet har hotellkjeden dekket inn gjennom lån og oppsparte midler.

DNB tar nye pant for 5,3 milliarder kroner hos Petter Stordalen dnPlus

– Kompensasjonen fra myndighetene har vært viktig for oss. Vi hadde aldri klart å redde så mange arbeidsplasser og så store deler av selskapet, var det ikke for kompensasjonspakkene og det faktum at vi gikk inn i krisen med en sunn økonomi og likviditet, sier Silseth.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.