Lørdag kom nyheten om at Petter Stordalen har overført 99,99 prosent av sine aksjer i Strawberry Holding til barna Emilie (25), Henrik (23) og Jakob A. (20).

Investeringskonsernet har, etter eget utsagn, brutt­overdier på 25,1 milliarder i alt fra hotell til alpin­anlegg og kunst. Stordalen-barna får hver seg verdier for 8,36 milliarder kroner.

Stordalen beholder selv 0,01 prosent av aksjene. Tilhørende aksjonæravtaler sikrer 55-åringen kontrollen over livsverket så lenge han lever.

Stordalen og barna. Fra venstre: Jakob A. Stordalen, Emilie Stordalen, Petter Stordalen og Henrik Stordalen.
Stordalen og barna. Fra venstre: Jakob A. Stordalen, Emilie Stordalen, Petter Stordalen og Henrik Stordalen. (Foto: Nadia Frantsen/Nordic Choice Hotels)

– Jeg beholder kontrollen, og i praksis blir det ingen endringer utover at eierskapet flyttes innad i familien, sier Stordalen.

Han ønsker ikke å kommentere hvilke andre føringer avtalen legger – og hva barna kan forvente i utbytte fremover.

– Vi har selvsagt tenkt på alle eventualiteter, men vi vil ikke gå inn på detaljer om dette.

«Viktig del av meg»

Det var VG som først omtalte eierskiftet. Da hadde Stordalen nettopp annonsert nyheten foran 3000 ansatte på Nordic Choice Hotels årlige vinterkonferanse i Globen i Stockholm.

Hotellkjeden eies av Strawberry Holding. I sin tale til de ansatte fortalte Stordalen at han var blitt rådet til heller å gjøre overføringen i all hemmelighet. Noen minutter senere kom pressemeldingen.

Overføringen skjer ved at hans aksjer i Strawberry Holding overføres til barnas tre investeringsselskaper, Rosales Invest as, Rosoideae Invest as og Rosasease Invest as.

– Avtaleverket sikrer kontinuitet og langsiktighet ved å hindre muligheten for å selge, splitte opp eller børsnotere konsernet, forklarer Stordalen.

Stordalen understreker at han aldri har vært lenger unna pensjonisttilværelsen.

– Hvorfor overføre akkurat nå?

– Livet har lært meg at vi aldri vet hva som skjer i morgen. Konsernet jeg har bygget opp, er en veldig viktig del av meg. Jeg vil sikre at selskapet blir i familien i fremtiden.

Om forventningene til barna sier han:

– Jeg tror at tidlig involvering øker sjansen for å lykkes. De kommer med årene til å bli enda bedre kjent med og glad i selskapet.

Lang prosess

I 2016 samlet Stordalen til sammen 40 selskaper i Strawberry. I forbindelse med omstruktureringen ga han sine tre barn styreplasser i stiftelsen Stordalen Foundation.

– Hvor lenge har eierskiftet ligget i planene?

– Det har vært en prosess gjennom flere år. Høsten 2016 gjennomgikk selskapsstrukturen en omfattende restrukturering for å legge til rette for en senere overføring av eierskapet. Detaljene har kommet på plass de siste ukene, svarer Stordalen.

Avtalen ble signert fredag kveld på restaurant TAK i Stockholm.

– Jeg er helt sikker på at dette var en riktig avgjørelse, sier investoren.

Han forteller om «gode samtaler» med barna i forkant av fredagens signering.

– Jeg har vært veldig opptatt av at barna mine skal få følge sine drømmer. De har uttrykt et ønske om å overta, og det gjør meg stolt og glad, sier han.

Den eldste av barna, Emilie Stordalen, er utdannet ved en av verdens beste hotellskoler.

– Det er ingenting som slår middagsbordstipsene fra pappa, har hun tidligere uttalte til DN.

Beholder eiendomsselskapet

Til tross for både økt omsetning og driftsresultat endte Strawberry Holding med et litt mer moderat resultat i 2016 sammenlignet med året i forveien. Tap på fastrenteavtaler gjorde at resultatet endte med 153 millioner kroner i pluss, mot 344 millioner kroner året før.

Selskapet Strawberry Fields, som er et rent eiendomsselskap og eid av Stordalen privat, er ikke omfattet av helgens eierskifte.

Ligningsformuen til Petter Stordalen var i 2016 på nesten to milliarder kroner. Dette var en kraftig økning fra 130 millioner året før. Stordalen forklarte formueshoppet med en høyere fastsettelse av ligningsverdi på næringseiendom.

– Har du eiendom for 15–16 milliarder, kan små endringer gi et stort utslag på formuen. ​​I tillegg går konsernet godt, selskapene tjener mer penger, ​og da betaler jeg naturlig nok mer i skatt, sa Stordalen til DN i september i fjor.

Eierskiftet endrer i utgangspunktet ikke formuen, men beregningstekniske skatteregler vil gi en engangseffekt for ligningsformuen, opplyser Stordalen-systemet til DN. (Vilkår)

Stordalens tale til Norges maktelite: Dere feirer altfor lite
Vi tjener på å inkludere, var Peter Stordalens budskap til NHO konferansen 2018. Se hele hans ti minutter lange tale til Norges maktelite her.
11:27
Publisert: