Da regjeringen innførte de mest inngripende tiltakene Norge har sett i fredstid 12. mars, var det spesielt én næring som ble umiddelbart hardt rammet: reiseliv.

Petter Stordalen og hotellkjeden Nordic Choice er en av dem som virkelig har fått føle konsekvensene av koronavirusets herjinger og regjeringens ekstreme smitteverntiltak. Han er en av gjestene på talkshowet «Lindmo» fredag.

Der forteller Stordalen at han i slutten av februar var i møte med bankdirektør Kjersti Braathen i DNB og presenterte de beste resultatene på 25 år. Noen få dager etterpå går konsekvensene av koronaviruset opp for han, etter å ha snakket med eks-kona Gunhild Stordalen.

Da skjønner han at han må be om mer penger.

– Jeg har en uke som jeg helst ikke vil ha igjen. Jeg svetter om natten og sover dårlig. Det som skjer er at jeg ser inn i et svært svart hull av alt det som så bra ut, sier han.

8000 permittert

Stordalen har permittert 8000 ansatte som følge av krisen. På «Lindmo» forteller hotellinvestoren at han tapte 450 millioner kroner i april. Gjelden har bygget seg opp til ti milliarder kroner.

I en stor DN-reportasje fra slutten av mars fortalte Stordalen at han tapte 250 millioner kroner i måneden.

– Det er en helt, helt forferdelig situasjon. Alt jeg har jobbet for, for menneskene, kulturen … Vi gjør alt vi kan for å få dette til, sa Stordalen.

På spørsmål fra Anne Lindmo om han heller skulle vært foruten gjelden, svarer han:

– Sittende her, akkurat nå, skulle jeg gjerne vært uten gjeld, men du bygger ikke et selskap eller sånn virksomhet uten at du også låner penger i banken.

Har solgt unna eiendeler

Ved utgangen av første kvartal hadde Stordalen solgt aksjer for 250 millioner kroner. Selv om han er oppført med milliardverdier må han selge for å få dekket de store tapene:

– Pengene er i hotelleiendommer, de er i Hurtigruten og de er i andre selskap. Noen tror at dette er penger jeg har på bok, men det er ikke det. Jeg har ikke en bank jeg kan gå og hente dette fra. Jeg må selge ting eller gå til banken. Jeg har solgt ganske mye av det som kan selges, men det løser ikke veldig mye, sier han.

Han ble også spurt om dette muligens kunne være hans undergang. Det har han ingen planer om.

– Jorda kan bare gå under en gang, og det skjer ikke nå. Vi kommer til å se tilbake på dette og lære mye av det. Dette er det mest dramatiske jeg håper jeg må oppleve, det kommer til å prege meg for resten av livet, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.