Mens Oslo Børs har tatt igjen hele børskrakket fra mars og seiler mot «all-time high», sliter fremdeles reiselivsnæringen med koronaviruset og strenge smitteverntiltak over skuldrene.

Petter Stordalen har med hotellkonsernet Nordic Choice, og investeringene i Ving og Hurtigruten, bygget livsverket på nettopp reiseliv. I et intervju med den svenske avisen Dagens Industri åpner han opp om hvordan de siste ni månedene har vært.

– Vi har tapt og kommer til å tape rundt 6,5 milliarder i omsetning fra krisen startet til vi er ferdig med året. Vi tror også vi kommer til å tape mye i januar, februar, mars og kanskje april. Så er det sannsynlig at det da går mot bokstavelig talt lysere tider, sier han.

Da koronakrisen rammet landet, var det liten tvil om at det ville bli en tøff kamp for Stordalen. 26. mars stilte han opp i intervju med DN og fortalte at han tapte 250 millioner kroner i måneden.

Petter Stordalen til sine ansatte 18. mars: – Denne videoen hadde jeg håpet at jeg aldri skulle trenge å legge ut
Petter Stordalen la onsdag 18. mars ut en video på Instagram hvor han snakket til ansatte etter at Nordic Choice har permittert flere tusen hotellansatte.
02:14
Publisert:

Samtidig hadde konsernet gjeld på over ti milliarder kroner, og Stordalen måtte i forhandlinger med DNB. I juni ble det kjent at han hadde sikret seg finansiering fra banken til å komme gjennom krisen.

Historisk dårlig år

– Vi har hatt enorme tap. Vi stabiliserte oss ganske bra, men så kom november og desember med «lockdowns» som var veldig strenge. Det minnet om mars og april, og vi tror kanskje det vil bli sånn i januar og dels februar. Det blir et historisk dårlig år for oss, sier han til Dagens Industri.

I midten av november omtalte DN at Thon Hotels og Nordic Choice har stengt 12 hoteller i Oslo etter de nye smitteverntiltakene. I oktober var belegget på i overkant av 20 prosent i Oslo. Andre uke i november forverret situasjonen seg. Hele 86 prosent av alle tilgjengelig rom i hovedstaden sto tomme.

I intervjuet med Dagens Industri forteller Stordalen at det mest brutale for ham er alle de ansatte selskapet har permittert. Selskapet har i dag 7500 permitterte ansatte.

Ingen «beauty contest»

Torsdag meldte E24 at Strawberry Group har bikket 200 millioner i kontantstøtte fra norske myndigheter som følge av koronakrisen. Til Dagens Industri sier Stordalen at Danmarks støtte har vært «uhört bra», at Norges støtte har vært «ok bra», men at han ikke er like fornøyd med Sverige.

Der er det nemlig begrensninger for hvor stort et konsern kan være for å få koronastøtte.

– Dette er ikke noen «beauty contest» om hvilket av landene som har vært best. Poenget må være: Når du ilegger næringsforbud, så må du har en kompensasjonsordning for det næringsforbudet, sier han.

På spørsmål om når han ser lyset i enden av tunnelen svarer han at det er når vaksinen er på plass.

– Når vaksinen kommer, så kommer tryggheten, da vender businessen tilbake, da begynner reisen tilbake. Den vil ta litt tid, men bare vi får drive den virksomheten vi har holdt på med de 25 siste årene, så holder for oss. Da skal vi få det til, sier han til Dagens Industri.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.