– Jeg opplever at skattetrykket i Norge er fornuftig og det gjør at jeg mener vi bør betale vår skatt med stolthet, sier hotellmilliardær og investor Petter Stordalen til VG tirsdag.

Stordalens hotellimperium er ifølge Kapital verdt 25,6 milliarder kroner. Selv hadde Stordalen en formue på 758 millioner kroner i fjor, og av det skattet han 6,6 millioner kroner. Hotell-gründeren hadde ingen personlig skattbar inntekt.

– Jeg har ingen inntekt som skattes av, men jeg må ha noe å leve og det tar jeg via utbytte. Da må først selskapene betale selskapsskatt som i Norge i dag er på 23 prosent og for at jeg skal få det utbyttet og ha noe å leve av betaler jeg 31,7 prosent i utbytteskatt. Det gir en samlet skattebelastning på de tingene jeg bruker til mitt forbruk på 46-47 prosent. Det er omtrent akkurat den skattesatsen jeg ville hatt om jeg hadde skattet av inntekten, sier Stordalen til DN.

– De jukser

På spørsmål om han selv skatteplanlegger, svarer Stordalen «ja», men at det må være lov innenfor lovens regler.

Skatteplanlegging er fullt lovlig og innebærer ganske enkelt at man tilpasser selskaper og transaksjoner for at skatter og avgifter skal bli minst mulig. Det er spesielt lett å redusere formuen ved å plassere den i eiendom. Der betaler du skatt av formuesverdien på eiendommen din, og den setter Skatteetaten normalt til cirka 25 prosent av markedsverdien.

Sørger du da hele tiden for å ha mer gjeld enn det formuesverdien på eiendommene dine utgjør, trenger du ikke betale formuesskatt på eiendommen.

Stordalen personlig har de siste fem årene bidratt med 35 millioner skattekroner til fellesskapet, ifølge investorens ligningstall. I samme periode har hans skattbare inntekt vært på 36 millioner kroner. Formuen er rapport inn i Norge og har variert mellom null og to milliarder kroner de siste fem årene. Stordalen har lite til overs for dem som tar formuen med utenlands.

– De som tar med formuen sin til skatteparadis har ikke skjønt noe om samfunnsansvaret: De jukser, sier Stordalen til VG.

Reelt skattenivå på 46–47 prosent

Investoren sier til avisen at det reelle skattenivået for han og hans selskaper er på 46–47 prosent.

– Å vise samfunnsansvar begynner med å forstå hvorfor du betaler skatt. Det er en investering i velferdssamfunnet vårt, som er den viktigste årsaken til at vi er verden beste land å bo i, sier Stordalen til VG.

Har du alle pengene dine i banken vil du måtte betale formuesskatt på alt og samtidig ordinær skatt på all inntekt. Du kan også slippe unna med lavere skattesats om du plassere pengene dine i unoterte aksjer. Formuesverdien til unoterte aksjer verdsettes lavere enn aksjenes reelle verdi slik at formuen enten kuttes eller forsvinner helt. På papiret.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

FAO Schwarz er tilbake i New York
01:32
Publisert: