Koronakrisen har fått både FN og flere menneskerettighetsorganisasjoner til å slå alarm om vold mot kvinner i hjemmet. Som svar på dette inngikk Petter Stordalens hotellkjede Nordic Choice i forrige uke et samarbeid med den nyopprettede organisasjonen Her House for å tilby voldsutsatte kvinner i Sverige hotellrom – hvis krisesentrene blir fulle.

– Et viktig samarbeid i en krevende tid, skrev Stordalen selv på Instagram.

Men det nye tiltaket faller ikke i god jord hos krisesenterorganisasjon Roks (Riksorganisationen for kvinnojourer og tjejjourer i Sverige) som representerer rundt 100 krisesentre i Sverige.

Petter Stordalens hotellkjede rammes hardt av koronakrisen. I en DN-reportasje i mars anslo han å tape 250 millioner kroner i måneden. Av Roks anklages han for å tjene penger på det nye prosjektet, ifølge den svenske avisen Dagens Nyheter.

– Vi har lenge kjempet mot å plassere kvinner og barn på hotell. Det her underminerer alt som den her bevegelsen står for, sier leder Jenny Westergren for Roks til avisen.

Hun mener det er mindre trygt på hotell, enn krisesentrene, og mener tilgangen til støtte og samtaler blir dårligere. Hun er også kritisk til at kvinnene må betale for å bo på hotellet, selv om den er rabattert.

– Akkurat nå har vi ledige plasser på krisesentrene. Det her initiativet trengs ikke nå. Om det skulle trenges burde man faktisk stille opp gratis, sier Westergren til avisen.

Gjort med hjertet

Nordic Choice har åpnet hotellene sine for en rekke initiativ under koronakrisen. Hotellkjeden har blant annet inngått en avtale med Oslo kommune om beredskapshotell dersom det oppstår behov for karantene eller isolasjon.

Prosjektdirektør Christian Lundén i Nordic Choice reagerer på kritikken hotellkjeden har fått fra krisesenterorganisasjonen.

– Jeg synes det er leit at dette skal vris til å være noe dårlig. Her House kom til oss og spurte om vi kunne hjelpe til fordi de så et økende behov i forbindelse med koronakrisen.

Lundén peker på at prosjektet har fått støtte av den andre store krisesenterorganisasjonen i Sverige, nemlig Unizon som representerer 130 krisesentre. Organisasjonen brøt ut av Roks på 1990-tallet og regnes som mindre radikalfeministisk.

– Det finnes mange krisesentre i landet og majoriteten av dem er med på prosjektet. Vi tjener ikke penger på dette. Vi tar en selvkostnadspris, men har absolutt ingen gevinst. Da ser jeg ikke helt hvorfor man skal være kritisk til det.

– Hvorfor kan dere ikke tilby rommene gratis?

– Alle kan se hvordan vår bransje lider i dag. Vi er stolte over å hjelpe til der vi kan. Hadde vi kunne gitt gratis rom, kunne vi gjort det også, men bransjen går i minus hver eneste dag.

– Kan du gi et anslag på hvor mye et rom koster?

– Nei, for jeg ser ikke hvorfor det er relevant i denne saken. Det er en selvkostnadspris basert på utgifter til rengjøring, frokost, lakenvask også videre. Vi går absolutt ikke i pluss. Det burde egentlig være nok for å få folk til å innse at dette er gjort med hjertet – ikke med finansielle baktanker.

«99 prosent positivt»

Lovisa Löwenborg er en av initiativtagerne bak Her House Foundation. Hun forteller at de har satt i gang prosjektet for å forebygge i tilfelle behovet blir stort.

– Vi har hatt kontakt med 130 krisesentre gjennom Unizon og fått positiv tilbakemelding. Behovene er veldig ulike rundt omkring i landet. Jeg er blitt kontaktet av krisesentre som har trengt avlasting fordi de er fulle. I de store byene som Stockholm er det ikke behov. Vi har gjort dette for å forebygge, sier Lovisa Löwenborg.

– Hva synes du om kritikken fra Roks?

– Jeg synes at i en pandemikrise skal man samarbeide og oppmuntre alle som vil hjelpe til. Hvis det blir sånn at trykket på krisesentrene blir veldig høy, er det en fin løsning at hotell kan brukes.

Löwenborg understreker også at det ikke er noen vinning i dette for hverken dem eller Choice. Hun vil heller ikke gi noe anslag på prisen, men forteller at den er lav.

– Både vi og Choice har fått 99 prosent positive tilbakemeldinger på dette, sier hun.

Ønsker tiltaket velkommen

Generalsekretær Olga Persson i Unizon er enig med Roks at krisesentre er det beste stedet for beskyttelse.

– Unizon mener selvfølgelig at voldsutsatte kvinner og barn i utgangspunktet skal få støtte og beskyttelse på et krisesenter, der kompetansen, erfaringen, beskyttelsen og støtten finnes. Vi ønsker likevel velkommen alle initiativ som vil gjøre godt, og ingen vet hvordan behovene kommer til å se ut fremover. Om krisesentrene skulle bli fulle skal hotell kunne være en løsning i en ekstraordinær situasjon, sier hun.

Organisasjonen har videresendt tilbudet fra Nordic Choice og Her House til sine medlemmer i tilfelle behovet skulle oppstå. Persson mener det i verste fall er bedre med «levende kvinner og barn på hotell enn ingen i det hele tatt».

Samtidig oppfordrer generalsekretæren å støtte krisesenterbevegelsen ved å donere penger til sitt lokale krisesenter.

– Det har vi kommunisert med Her House Foundation, sier hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.