Petter A. Stordalens formue på 25,1 milliarder kroner er nå i hendene til barna Emilie (25), Henrik (23) og Jakob A. Stordalen (20), skriver VG.

Fredag kveld fikk avisen være med når Stordalen-barna signerte avtalen som gir hver av dem eierskap over verdier til 8,36 milliarder kroner.

Dette skjer formelt ved at Stordalen overdrar Strawberry Holding-eierskapet til barna. Investeringskonsernet har brutt­overdier i alt fra hotell til alpin­anlegg og kunst.

– Hvis jeg hadde ventet med å gjøre dette til jeg eksempelvis ble 75 år, så ville barna vært på min alder da de fikk ansvaret. Da får du ikke med det ungdommelige løftet og pågangsviljen som en i 20-årene har. Derfor slipper jeg dem til nå, sier Petter Anker Stordalen til VG.

Fortsetter styringen

Han vil fortsette å ha full kontroll over driften.

– Jeg har ingen planer om å pensjonere meg, men det er en forsikring om at barna vil overta ansvaret for konsernet, hvis jeg skulle bli utsatt for en flyulykke eller på annen måte ikke lenger er her, sier Stordalen til avisen.

– Slik sikrer vi langsiktighet og kontinuitet, ved å hindre muligheten for å selge, splitte opp eller børsnotere konsernet, sier han.

Kjetil B. Alstadheim: Petters perspektivmelding dnPlus

«Ydmyke og stolte».

Emilie Stordalen sier til VG at hun og søsknene er både «ydmyke og stolte» over å en dag skulle overta farens selskap helt.

– Måten dette er gjort på, sikrer kontinuitet, langsiktighet og skaper trygghet for de ansatte, sier hun til avisen.

Emilie Stordalen er utdannet ved en av verdens beste hotellskoler, men har tidligere uttalt til DN at «ingenting slår tipsene fra pappa».

I 2016 samlet konsernet «Strawberry» 40 Stordalen-eide selskaper. I forbindelse med omstruktureringen, ga Stordalen sine tre barn styreplasser i stiftelsen Stordalen Foundation.

– Arv handler om mer enn penger. De skal arve business­filosofien: den fundamentale tankegangen om at det som er bra for samfunnet er bra for business, sa Stordalen til DN Magasinet om beslutningen om å gi barna styreplass i stiftelsen.

DN Magasinet 2016: Gir barna plass i styret magasinetPlus

Kraftig formueshopp

Ligningsformuen til Petter Stordalen var i 2016 på nesten to milliarder kroner. Dette var en kraftig økning fra 130 millioner året før.

Stordalen forklarte formueshoppet med en høyere fastsettelse av ligningsverdi på næringseiendom.

– Har du eiendom for 15–16 milliarder, kan små endringer gi et stort utslag på formuen. ​​I tillegg går konsernet godt, selskapene tjener mer penger ​og da betaler jeg naturlig nok mer i skatt, sa Stordalen til DN i september i fjor.

DN har lørdag formiddag ikke lykkes i å komme i kontakt med Petter Stordalen.(Vilkår)

Stordalens tale til Norges maktelite: Dere feirer altfor lite
Vi tjener på å inkludere, var Peter Stordalens budskap til NHO konferansen 2018. Se hele hans ti minutter lange tale til Norges maktelite her.
11:27
Publisert: