Konkurransetilsynet vurderer å gripe inn mot foretakssammenslutningen mellom og Bonnier Books Holding AB og Strawberry Publishing Norge AS. Tilsynet mener oppkjøpet vil kunne svekke konkurransen mellom forlagene i markedet for salg av fysiske bøker og i markedet for salg av bøker til strømmetjenester.

Det fremkommer av en pressemelding fra tilsynet mandag.

I meldingen skriver Konkurransetilsynet at partene gjennom prosessen har fremlagt «forslag til avhjelpende tiltak», men at disse altså ikke har vært tilstrekkelige.

– Vi har vurdert de foreslåtte tiltakene, men har kommet til at de ikke vil fjerne den konkurranseskaden som oppkjøpet vil kunne medføre, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese.

Partene har til 27. mai med å gi sine tilsvar, mens et endelig vedtak er ventet innen 17. juni.

– Vi har mottatt tilsynets varsel, som er et uttrykk for deres foreløpige syn. Vi vil nå sette oss nøye inn i dette for å finne en løsning, sier Alexander Even Henriksen, administerende direktør i Strawberry Publishing, i en melding.

Kunngjorde salget i fjor høst

Det var i fjor høst, nærmere bestemt 19. november, at salget ble kjent. Avtalen går ut på at Bonnier Books kjøper 70 prosent av det norske forlagskonsernet Strawberry Publishing, som er en del av Petter Stordalens Strawberry-konsern.

Ifølge VG var det snakk om en salgssum på 250 millioner kroner.

– Vi frykter at oppkjøpet vil kunne føre til redusert konkurranse i markedet for salg av trykte bøker og i markedet for salg av bøker i strømmetjenester, og at redusert konkurranse vil kunne øke prisene for kundene, sier prosjektleder Elisabeth Steckmest.

Bonnier Books eier allerede halvparten av aksjene i et annet forlag, Cappelen Damm, og tilsynet mener oppkjøpet av Strawberry Publishing vil føre til at Cappelen Damms allerede sterke stilling vil bli ytterligere forsterket.

– Strawberry Publishing er et forlag med betydelig konkurransekraft i markedet, og har utfordret de etablerte forlagene. Det er Konkurransetilsynets foreløpige oppfatning at oppkjøpet reduserer konkurransen i markedet til skade for forbrukerne, sier avdelingsdirektør Nese.

Medeiere cashet inn

Allerede da kjøpet ble kunngjort var det klart at det skulle gjennomgås av Konkurransetilsynet. Strawberry Publishing er hjem til kjente forfattere som Jørn Lier Horst, Anne B. Ragde, Jojo Moyes, Sally Rooney, Unni Lindell og Camilla Läckberg.

Konkurransedirektør Lars Sørgard: Slippe å få konkurransetilsynet på døren? Dette er ekspertens beste tips
Konkurransedirektør Lars Sørgard gir sine tre beste tips til bedriftslederen som ikke ønsker Konkurransetilsynet på døren.
01:25
Publisert:

Jørn Lier Horst er også eier i forlagshuset sammen med Jonas Forsang og Magnus Rønningen. Sistnevnte kjøpte seg en villa på Frogner i Oslo til 24 millioner kroner, kort tid etter at salget til Bonnier ble klart.

Rønningen solgte aksjer for 54 millioner kroner i forbindelse med salget til Bonnier, mens Horst solgte aksjer for 29 millioner kroner.

Det skapte bølger i bransjen da kvartetten lanserte sitt eget forlag i begynnelsen av 2018. Tom Egeland kalte det «et litterært jordskjelv» og gikk kort tid selv over til forlaget.

Etter hvert gikk også kjente forfattere som Tom Kristensen, Unni Lindell og Anne B. Ragde over til «jordbær-gutta» i Strawberry Publishing.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.