Odd Sverre Østlie er ferdig som sjef i videokonferanseselskapet Pexip, gikk det frem av en børsmelding mandag ettermiddag.

Han erstattes midlertidig av finansdirektør Øystein Hem, som skal fungere som toppsjef for selskapet inntil en permanent erstatter for Østlie er på plass.

Da Oslo Børs åpnet tirsdag morgen falt aksjekursen nærmere åtte prosent.

– Det blir oppfattet som store nyheter, men vi ser ikke på dette som dramatisk. Styret og Odd Sverre har vært i en løpende dialog hvor vi har vært enige om mye. Samtidig har vi identifisert forskjeller som gjør at vi har kommet til den felles avgjørelsen om at det er best å skilles som venner. Styret er veldig takknemlig for det han har gjort de tre og et halvt årene han har vært her, sa styreleder Michel Sagen til DN mandag kveld.

Østlie var sjef for Pexip da det gikk på børs i mai i fjor, som i forkant av første handelsdag ble priset til rundt 6,2 milliarder kroner. Selskapet var før børsåpning verdsatt til 7,6 milliarder kroner.

«Ikke vært en del av diskusjonen»

Styreleder Sagen vil ikke gå i nærmere detalj på spørsmål om akkurat hva som menes med «uenighet rundt tilnærmingen». Han sier samtidig at det har vært en løpende dialog mellom styret og Østlie som gjorde at sistnevnte nå forlater stillingen som administrerende direktør i Pexip.

– Det er vanskelig å si nøyaktig når dette oppstod, men vi er i en fase der styret og administrerende direktør jobber tett sammen hele tiden. Det har vært en løpende dialog. Det går ikke på noe av det strategiske, og uenigheter om finansielle mål har heller ikke vært en del av diskusjonen, sier Sagen.

– Hvordan går dere frem for å finne Østlies etterfølger?

– Vi vil gjøre et bredt søk, så skal vi komme tilbake til akkurat hva vi mener med det. Samtidig vil jeg si at Øystein Hem som tar over på midlertidig basis er en person vi i styret føler oss trygge på at vil gjøre en god jobb. Vi har ingen tidslinje på når vi skal ha en erstatter klar.

Også Østlie fastholder at partene skilles som «gode venner». Heller ikke han vil gå nærmere inn på hva uenighetene om «den praktiske tilnærmingen» går ut på.

– Jeg har fortsatt fullt fokus på Pexip og skal støtte selskapet videre. Utover det vet jeg ikke hva som skjer fremover, sier han til DN.

– Hvordan ser sluttpakken ut?

– Vi har kommet til en god enighet om vilkår, som ikke er noe jeg vil kalle unorsk. Ellers kan jeg ikke si noe mer om avtalen, sier Østlie.

Oppturer og nedturer

På debutdagen 14. mai i fjor var det liten tvil om at aksjen hadde fanget mang en investors interesse. I kapitalinnhentingen i forkant av børsnoteringen ble aksjen overtegnet i 20-gangeren, og endte første handelsdag til sluttkurs 87,5 kroner. Det var nesten 40 prosent opp fra tegningskursen i emisjonen, som ble satt til 63,5 kroner.

– Det er lenge siden vi har hatt noe sånt, og man husker hvordan Tandberg-aksjene gikk i sin tid. Sammenligner man med Zoom, så er det spennende med Pexip siden det kan kobles opp mot alle systemer, sa daværende Pareto-analytiker Karl Oscar Strøm.

Den oppløftende starten ble fulgt opp av en mer eller mindre sidelengs utvikling på Børsen, før aksjen i likhet med resten av markedet fikk seg en smell da koronaviruset kom i mars i fjor.

Bunnpunktet endte på rundt 57 kroner i desember 2020, før aksjen skulle snu trill rundt. Hjemmekontor og koronarestriksjoner ga selskapet kraftig medvind, og i løpet av to måneder steg aksjen vanvittige 105 prosent. Toppnoteringen på 117 kroner ble et av symbolene på vekstaksjenes enorme opptur gjennom koronapandemien, i likhet med blant annet Kahoot.

Siden den foreløpige toppnoteringen har det imidlertid gått tråere. Aksjen har falt nesten 40 prosent siden slutten av februar, idet markedet har blitt grepet av frykt for blant annet høy prising.

– Vi ser det samme i Kahoot, Patientsky og nå Pexip. Alle er tek-aksjer og har hatt en akselererende vekst det forrige året. Når vi nå får nye tall der vekstfaktoren er lavere blir det en ordentlig baksmell i 2021. Da begynner investorene og spørre seg hvor mye av veksten i 2020 som var grunnet covid og hvor mye som faktisk var akselererende strukturell vekst, sa Carnegie-analytiker Oliver Pisani til DN i juli.

Alpinstjerne på eiersiden

To av de såkalte hjørnesteinsinvestorene i forbindelse med kapitalinnhentingen før børsnoteringen, ventureselskapet Capital Group og det Salt Lake City-baserte fondet Wasatch Global Investors, er i dag blant selskapets største aksjonærer. I tillegg eier investor T.D Veen en betydelig andel.

På øvre halvdel av aksjonærlisten finnes også en rekke av selskapets gründere, blant annet Tom-Erik Lia, styreleder Michel Sagen og Per Haug Kogstad. Den nå avgåtte toppsjefen, Odd Sverre Østlie, eier på sin side en mindre andel gjennom Muzungu Invest as.

Den tidligere alpinstjernen Aksel Lund Svindal eier rett i overkant av 600.000 aksjer i selskapet.

I andre kvartal bokførte selskapet et underskudd på rett over 40 millioner kroner, mens de gjentagende inntektene (ARR, annual recurring revenue) endte på 92,7 millioner dollar. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.