Videokonferanseselskapet Pexip ble notert på Oslo Børs for bare en uke siden og er umiddelbart blitt en yndling blant investorene. Den siste uken er aksjen den femte mest omsatte, bak giganter som Equinor, DNB og Aker BP.

DN har tidligere omtalt alpinstjernene Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal, som begge sitter på betydelige posisjoner i selskapet. Ferske aksjonærlister for denne uken, som DN har tilgang til, viser at en rekke kjente investorer har kastet seg på Pexip-bølgen.

Sundt as hadde per tirsdag denne uken 300.000 aksjer i Pexip. Legger man til grunn en sluttkurs på 100 kroner onsdag betyr det at Sundt-familien sitter på aksjer i selskapet verdt 30 millioner kroner, gitt at beholdningen er den samme.

Sundt as er investeringsselskapet til søsknene Christian og Helene Sundt, barn av skipsreder Petter C.G. Sundt. Sammen med fetteren Morten Bergesen drev de rederiet Bergesen frem til det ble solgt i 2003. Da Sundt døde i 2007 arvet de to barna verdier for rundt fem milliarder kroner som de blant annet har investert i en rekke eiendommer og aksjer i hovedsak gjennom selskapet Sundt as.

Forvalter Jan Petter Sisseners fond Sissener Canopus hadde tirsdag 200.000 aksjer i selskapet, med en papirverdi på 20 millioner kroner.

«Sinnssyk timing»

– Vi ble pitchet denne aksjen ganske tidlig før børsnoteringen skjedde, og syntes umiddelbart at det var vanskelig å skulle gå inn i et nytt case i en så usikker tid. Men etter hvert som jeg fikk lest meg mer opp på selskapet og potensialet av videokonferanse-markedet, så ble det interessant. Det ble jo en stor kamp om å tegne seg for aksjer i forkant av noteringen, sier Peder Steen, analytiker i Sissener Canopus.

Aksjen skjøt til værs umiddelbart da handelen startet, og kursen var godt over 90 kroner. Det skjedde etter en emisjonskurs på 63 kroner og en overtegning i 20-gangeren. Onsdag var selskapet ned over fem prosent ved stengetid, og sluttet på 100 kroner.

Steen i Sissener Canopus opplyser at fondet i etterkant av børsnoteringen har kjøpt seg ytterligere opp i selskapet.

– De hadde en sinnssyk timing, om man kan kalle det. Når alt av møter skjer over video og de har en løsning som fungerer på tvers av ulik teknologi, så synes vi det er veldig spennende.

– Planlegger dere å kjøpe flere aksjer?

– Det er foreløpig kun en liten del av porteføljen. Vi forsøkte å tegne oss for betydelig mer, men når kursen har steget så mye er det en løpende vurdering om vi skal kjøpe flere aksjer. Nå får vi vente og se, men vi liker skalerbarheten og at selskapet har en stabil kundegruppe med flere store navn, sier Steen.

Øyelege lastet opp

Også den erfarne aksjeplukkeren Ketil Skorstad har lastet opp i Pexip. Gjennom sitt heleide investeringsselskap Tigerstaden as sitter Skorstad på 20.000 aksjer, med en papirverdi på om lag to millioner kroner.

Skorstad er 23. største aksjonær i Solon Eiendom, der investor Runar Vatne er storeier. Skorstad har i tillegg en eierpost i offshoreselskapet Nekkar. Investoren har bakgrunn fra blant annet meglerhuset ABG Sundal Collier, og har tjent fett på aksjemarkedet siden finanskrisen.

Øyelegen Ole Morten Halvorsen har også kjøpt Pexip-aksjer, og eide per tirsdag denne uken 131.000 aksjer. DN har tidligere omtalt investoren som er aksjonær i en rekke noterte selskaper på børsen. Gjennom sitt investeringsselskap OM Holding as sitter Halvorsen på aksjer i blant annet Grieg Seafood, Komplett Bank og Mowi. I 2017 solgte han en betydelig eierpost i bioteknologiselskapet Nordic Nanovector for over 43 millioner kroner.

Ifølge E24 kastet også småinvestorer seg over aksjen. Økonominettstedet skrev tidligere denne uken at 3300 kunder i nettmegleren Nordnet per mandag denne uken hadde kjøpt seg inn i selskapet.

Markedsverdien skjøt til værs

Ved stengetid på børsen onsdag hadde selskapet en markedsverdi på 9,9 milliarder kroner. Det betyr at selskapet på en uke har økt verdien med nesten fire milliarder kroner.

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets uttalte til DN tirsdag at Pexip er en aksje som folk er på jakt etter.

– Med tanke på at det er videokonferanse de driver med så er det veldig aktuelt. De er et selskap som tjener på at vi må holde oss inne, og noe folk har vært ute etter. Det er mange som tror det kan være en varig trend.

Sjefstrategen pekte på at det er vanligere i USA at tech-aksjer settes lavt ved en emisjon, for så å stige markant når det blir «hype» rundt selskapet når det er notert.

– Det er sjelden man ser sånn i Norge, sa Hermanrud.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.