Onsdag ble en dramatisk dag på Oslo Børs, der quiz-selskapet Kahoot skuffet stort, og endte med en børsnedtur på nesten 30 prosent.

Samtidig varslet Patientsky, som driver med skytjenester for helsesektoren, svakere resultater, og også den aksjen stupte.

Torsdag var det videokonferanseselskapet Pexips tur, og kvartalsoppdateringen med ferske salgstall fikk en røff mottagelse av investorene.

Selv om tallene viste om lag samme vekst i de såkalte gjentagende inntektene («arr»), endte aksjen med en nedgang på 16 prosent, og aksjen, der Aksel Lund Svindal er blant de mest kjente eierne, er ned nesten 47 prosent fra toppen.

– De leverer jo bare så vidt under det man har forventet. Ja, vekstfaktoren er langsommere enn konsensus, men ikke med veldig mye. Likevel begynner folk å spørre seg om de kan klare målet om 300 millioner dollar i inntekter (arr) i 2024, sier Oliver Pisani.

Han er aksjeanalytiker i meglerhuset Carnegie, og følger ferske tek-selskaper notert på lavterskelbørsen Euronext Growth som gjerne brukes som et mellomsteg før selskapene søker om å noteres på Oslo Børs. Blant selskapene han følger er Pexip, som aldri var innom Euronext og heller tok steget rett til Oslo Børs.

– Vi ser det samme i Kahoot, Patientsky og nå Pexip. Alle er tek-aksjer og har hatt en akselererende vekst det forrige året. Når vi nå får nye tall der vekstfaktoren er lavere blir det en ordentlig baksmell i 2021. Da begynner investorene og spørre seg hvor mye av veksten i 2020 som var grunnet covid og hvor mye som faktisk var akselererende strukturell vekst, sier Carnegie-analytikeren.

Han tror investorene nå stiller samme spørsmål til alle selskapene som har vokst fort under pandemien.

– Investorene spør seg hvor mye av veksten som var grunnet covid og hvor mye som er grunnleggende vekst.

Pisani vil ikke kommentere om han tror på noen større reprising av vekst-aksjer, altså selskaper som prises ut fra hva folk tror de kommer til å tjene en gang i fremtiden, men han understreker at han fremdeles er positiv til Pexip.

Oliver Pisani i Carnegie tror markedet overreagerer og har fortsatt troen på Pexip.
Oliver Pisani i Carnegie tror markedet overreagerer og har fortsatt troen på Pexip. (Foto: Privat)

Mener Pexip kan få en ketchupeffekt

Siden Pexips toppnotering i februar, er aksjen ned 48 prosent. Samtidig har alle de fire meglerhusene anbefalt kjøp av aksjen og hatt kursmål mellom 120 og 140 kroner.

Siste endring i kursmål var da Arctic Securities nedjusterte sitt kursmål fra 140 kroner til 120 kroner i slutten av juni.

Carnegie har i dag kursmål på 126 kroner, men har ikke gjennomført en ny vurdering av aksjen etter de nye nøkkeltallene.

– Økt effektivitet blant de nye selgerne, kombinert med flere nye kontrakter i andre halvdel av 2021, kan fort skape en ketchupeffekt for selskapet, sier Pisani som viser til at selskapet har et stort antall nyansatte selgere som han forventer vil produsere bedre resultater i andre halvdel av året.

Finansdirektør i Pexip Øystein Hem trekker også frem den forsterkede salgs- og markedsavdelingen som et argument for økt vekst i andre halvdel av 2021.

– Mye av grunnen til at vi hentet kapital og gikk på børs i fjor var for å styrke salgs- og markedsavdelingen vår. Dette arbeider vi kontinuerlig med, men det er et arbeid som tar tid. Det er først nå fremover jeg tror vi vil se effekten av dette, sier Hem.

Finansdirektøren mener heller ikke det er noe dramatikk i den reduserte veksten til selskapet.

– Resultatene er helt på linje med første kvartal i år. Veksten er lavere enn i fjor, men da opplevde vi en ekstremt boost grunnet covid-19. Om vi derimot ser på hva slags kunder vi har fått det siste kvartalet, har vi levert svært bra og fått flere store selskaper på kundelisten. I tillegg tror vi at vi vil oppleve økt etterspørsel når flere kommer tilbake på kontoret, sier Hem.

Børsen falt tilbake for tredje dag på rad

Hovedindeksen på Oslo Børs endte også dagen i minus, med en nedgang på 1,72 prosent. Dermed falt Børsen tilbake for tredje dag på rad.

I likhet med Pexip var også Kahoot ned rundt lunsjtider i dag. Tidlig på ettermiddagen fikk e-læringplattformen derimot en gledelig overraskelse - det japanske teknologikonglomeratet Softbank kjøpte aksjer i selskapet for i underkant av 150 millioner kroner. Ved stengetid var aksjekursen dermed opp 0,37 prosent, fra å ha vært nede rundt 5,5 prosent ved 12-tiden.

John Fredriksens Seadrill har opplevd store svingninger denne uken, og var på et punkt også opp over 60 prosent. På onsdag snudde derimot kursen til riggselskapet kraftig ned igjen, og slik fortsatte det også i dag. Kursen var ned 16 prosent ved stengetid torsdag.

En aksje som gikk mot strømmen var derimot fergeselskapet Fjord1. DN omtalte i går blant annet at Per Sævik og hans rederifamilie kjøpte aksjer i selskapet for 450 millioner. Kursen endte opp 15,81 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.