Polight, som blant annet lager autofokuslinser til smarttelefoner, er en kjent favoritt blant privatinvestorer og småsparere. Det reflekteres i eiersituasjonen, der to av Nordnet-fondene er tredje og fjerde største aksjonær.

Smarttelefonprosjektet – som nå er kansellert – ble presentert på selskapets førstekvartalspresentasjon og var et samarbeidsprosjekt som skulle lanseres i løpet av 2022.

Etter børsmeldingen falt aksjekursen 17 prosent før handelen ble stanset grunnet høy volatilitet. Da var over 300 millioner kroner i aksjonærverdier borte i løpet av noen få minutter.

Da handelen ble gjenåpnet, falt aksjekursen ytterligere og var på det meste ned over 30 prosent før kursen hentet seg litt inn igjen utover dagen.

Selskapet endte dagen på Oslo Børs ned 22 prosent torsdag.

– Som nevnt tidligere er timing og porteføljerelaterte beslutninger alltid en risikofaktor frem til telefonen faktisk slippes ut på markedet. Denne porteføljeendringen vil forsinke smarttelefon-inngangen for Polight, men gitt den mulige pipelinen er vi fortsatt positive til smarttelefonmarkedet for selskapet, sier konsernsjef i Polight Øyvind Isaksen i børsmeldingen.

Til DN opplyser Isaksen at han ikke kan si noe annet om porteføljeendringene til selskapet som avlyste samarbeidet enn at det er en porteføljestrategisk vurdering fra selskapets side.

– Telefonen vi var designet inn i har de nå bestemt seg for ikke å lansere. Vi som selskap er overhodet ikke involvert og kan ikke påvirke dette.

Isaksen understreker at Polight vil fortsette samarbeidet med selskapet for å se på andre muligheter, og mener det ikke er uvanlig at slike hendelser forekommer.

«Bare en hump i veien»

Samarbeidet er blitt omtalt av Polight i flere av deres kvartalspresentasjoner og skulle være selskapets første smarttelefonprosjekt. Derfor mener toppsjefen det var viktig for Polight å gi markedet beskjed om avlysningen med en gang, og han sier til DN at selskapet vil gå grundigere inn på detaljene under kvartalsrapporten for andre kvartal i august.

Isaksen påpeker at dette vil utsette selskapets entré inn i smarttelefonmarkedet. Toppsjefen mener likevel ikke at hendelsen er noe å bekymre seg over.

– Vi har veldig mange andre interessante prosjekter, både med samme kunde og andre aktører. Dette skaper ikke noen krisestemning. Det er bare en hump i veien som vi skal jobbe oss gjennom, sier Isaksen.

Liv H. Høgseth er gjennom sitt investeringsselskap LHH as den største private aksjonæren i Polight. Hun sitter med nesten 129.000 aksjer til en samlet verdi av omtrent 18,4 millioner kroner.

– Vi er langsiktige aksjonærer i Polight. Vi har vært med siden starten. Selskapet har en unik teknologi og mange spennende prosjekter i samarbeid med ledende aktører innen forskjellige markedssegmenter. Vi merker oss at dagens melding ikke skyldes forhold knyttet til TLens, skriver hun til DN i en sms torsdag.

Teknologien som selskapet utvikler er en autofokuslinse som skal kopiere det menneskelige øyet, kalt TLens, som så skal brukes i mobiltelefoner og andre enheter med innebygget kamera.

Børsvinner

Tidligere i år har Polight vært en av årets børsvinnere og er opp 65 prosent siden nyttår. På et tidspunkt hadde aksjen steget om lag 200 prosent, men toppet seg 18. mars og er siden da nesten halvert.

– Mye av oppgangen har vært tuftet på spekulasjoner om at store aktører har vært interessert i TLens-prosjektet deres. I dag kom nyheten om at dette foreløpig er kansellert og således kastet mange investorer kortene, sier Mads Johannesen, investeringsøkonom i Nordnet.

Han forteller at meglerhuset har 5472 aksjonærer i Polight.

– Når selskapet i tillegg foreløpig ikke har inntjening, gjør slike kanselleringer seg ekstra sårbare. Dette har vi sett på flere vekstselskaper i år. Leverer de ikke det markedet forventer, får de kraftige kursreaksjoner.

20. august legger selskapet frem kvartalsrapport for andre kvartal. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.