Porsche har tatt tempen blant investorene i forkant av luksusbilmerkets børsnotering. Tallene viser at selskapet kan verdsettes til så mye som 85 milliarder euro. Det tilsvarer over 825 milliarder norske kroner.

Går alt etter planen kan Porsches børsnoteringer bli en av de største i europeisk historie, skriver Bloomberg, som viser til kilder med kjennskap til saken.

Store navn som T Rowe Price Group og Qatar Investment Authority har vist interesse i Porsches børsnotering. Verdens tredje rikeste mann og administrerende direktør i LVMH, Bernard Arnault, og grunnleggeren av energidrikken Red Bull, Dietrich Mateschitz, skal også være blant interessentene.

Volkswagen-aksjen steg så mye som 4,4 prosent i Frankfurt-handelen fredag. Det er mer enn en måned siden sist aksjen steg så mye på én dag. Til slutt endte handelsdagen med et fall på 0,66 prosent, til sluttkurs 140,94 euro.

Volkswagen er verdsatt til 83,7 milliarder euro.

Minoritetsandel

Til tross for at Porsche kan ende med en verdsettelse på 85 milliarder euro er dette langt fra hele verdien av luksusbilselskapet. Det er nemlig ikke alle selskapets aksjer som blir lagt ut på det åpne markedet.

I dag er det det børsnoterte selskapet Volkswagen AG som eier alle aksjene i Porsche. Volkswagen AG er igjen kontrollert av holdingselskapet Porsche SE, som er heleid av den østerriksk-tyske Porsche-Piech-familien. Med 53 prosent av aksjene i Volkswagen AG er Porsche-Piech-familien altså den største eieren, foran blant annet den tyske delstaten Niedersachsen og det statlige, qatarske investeringsselskapet Qatar Holding.

Porsches administrerende direktør Oliver Blume i ferd med å sette seg inn i en Porsche Panamera 4 E-Hybrid luksusbil.
Porsches administrerende direktør Oliver Blume i ferd med å sette seg inn i en Porsche Panamera 4 E-Hybrid luksusbil. (Foto: Michael Nagle/Bloomberg/NTB)

Etter Porsches børsnotering er planen at Volkswagen AG skal forbli største eier i selskapet. I aksjesalget i forbindelse med børsnoteringen vil potensielle, nye investorer få aksjer som ikke har stemmerett, noe som altså gjør at Porsche-Piech-familien beholder kontrollen over selskapet.

Til å bistå noteringen har Porsche og morselskapet Volkswagen AG et helamerikansk lag med profilerte banker og meglerhus som Goldman Sachs, Bank of America, JPMorgan Chase og Citigroup.

Dato for selve børsnoteringen, som etter planen skal skje på Frankfurt-børsen, er fortsatt ikke spikret, men ifølge Bloombergs kilder kan den bli offentliggjort allerede den første uken i september.

Hverken Volkswagen, Porsche, T Rowe Price og Qatar Investment Authority ønsket å kommentere, ifølge Bloomberg. Heller ikke representanter for de potensielle investorene har kommentert saken overfor nyhetsbyrået.

Kaster seg på elbilkappløpet

Ifølge flere utenlandske medier vil børsnoteringen lettere kunne gi tilgang på ny kapital for et selskap som er i høygir for å ta igjen Teslas forsprang.

Volkswagen-konsernet har forpliktet flere titall milliarder euro til satsingen på elbiler, og med eksempelvis Porsche Taycan har luksusbilmerket allerede én utfordrer i spill.

Ifølge Financial Times står Porsche for rundt 300.000 biler av de totalt ni millioner bilene Volkswagen-konsernet selger hvert år, men utgjør likevel en fjerdedel av overskuddet.

Børsnoteringen kommer altså trolig i løpet av et år der appetitten for nynoteringer har stupt i møte med galopperende prisvekst, økte energipriser og geopolitisk usikkerhet som følge av krigen i Ukraina. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.