I morgentimene onsdag tyder det meste på at den republikanske presidentkandidaten, forretningsmannen og TV-personligheten Donald Trump, vinner valget og blir USAs neste president. 

Det får finansmarkeder verden over til å skjelve.


Markedsreaksjoner

– Trump som president øker definitivt nedsiderisikoen for verdensøkonomien, sier han.


Les mer om markedsreaksjonene her: – Sjokk og vantro

  • Børsene i Asia faller kraftig, ledet av Nikkei 225-indeksen, som er ned seks prosent. 
  • Børsene i USA kan åpne ned fem prosent
  • Dollaren svekker seg, og den meksikanske pesoen stuper til det svakeste noensinne
  • Gullprisen stiger kraftig som en trygg havn
  • Oljeprisen faller halvannen dollar fatet, til det laveste siden august

Ser likheter med brexit

Markedene reagerer ganske likt på den trolige Trump-seieren som på det overraskende brexit-avstemningen tidligere i år. 

Både oljeprisen, amerikanske og tyske tiårige statsrenter, europeiske aksjer og amerikanske aksjer faller, viser en sammenstilling fra Nordea Markets over foreløpige markedsreaksjoner på USA-valget.

Ikke uventet faller USA-aksjer mer nå enn etter brexit, mens fallet i europeiske aksjer er på sin side mer begrenset. 

Usikkerhet om renten

I forkant av valget ventet markedet at den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed), skulle heve renten i desember. Det virker nå langt mer usikkert, ifølge meglerhuset DNB Markets.

«Seieren til Trump reduserer sannsynligheten for at Fed setter renten opp 14. desember. Dette som følge av økt usikkerhet og volatilitet i finansmarkedene i en periode fremover. Markedene prisen nå inn kun 40% sannsynlighet for heving.», skriver meglerhuset i sin morgenrapport onsdag.

Trump har tidligere uttalt seg svært kritisk til sentralbanken og sagt at han ønsker å kaste den nåværende sentralbanksjefen, Janet Yellen. Det er uvisst om han vil gjennomføre dette og han har ikke gitt noen signaler på hvem han eventuelt ville nominert som hennes erstatter. 

- En svekket USD bidrar også til press i de asiatiske markedene og vil kunne gi økt oppmerksomhet mot selskaper med dollar-eksponering i Europa utover formiddagen. Det kan gjelde blant annet råvareaktører, selskaper innen shipping og enkeltselskap med høy andel av salget i USD, skriver DNB i en oppdatering om aksjemarkedet onsdag.

Les også:

Trumps triumf

Oljeprisene bråsnudde da Trumps seier var i boks

- Vi er i sjokk! Det kan ikke være sant.

Jeg freaker ut! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Vi vil heller ha en som sier dumme ting enn hun som er korrupt
De kunne ikke gå og legge seg som planlagt, da de så hvordan valgkvelden utviklet seg. Trump-supporterte på TImes Square jubler.
00:43
Publisert: