Terminkontraktene på teknologiindeksen Nasdaq 100, såkalte futures, stiger kraftig natt til onsdag. Futures stiger godt over tre prosent og har fått et realt løft etter at Donald Trump nå gjør det mye bede enn meningsmålingene tilsa i forkant av valget.

Den sittende presidenten ligger nemlig an til å ta de tre vippestatene Florida, Georgia og Nord-Carolina. Trump leder også an med tre prosent i Texas.

Følg utviklingen i DNs direktestudio.

Renter faller og dollar stiger

En Trump-seier er ansett som mer positivt for de store amerikanske teknologiselskapene. Demokratenes presidentkandidat Joe Biden har nemlig lovet å reversere de store skattekuttene som Trump ga amerikanske selskaper i 2017. Demokratene har også lovet strengere regulering av de store teknologiselskapene, som kan svekke deres markedsdominans.

– Vi mener vi er på vei til å vinne valget, sier demokratenes presidentkandidat Joe Biden under en pressekonferanse onsdag morgen norsk tid.
– Vi mener vi er på vei til å vinne valget, sier demokratenes presidentkandidat Joe Biden under en pressekonferanse onsdag morgen norsk tid. (Foto: Paul Sancya/AP/NTB)

Også de øvrige futures-indeksene stiger:

  • Dow Jones er opp 0,7 prosent.
  • S&P 500 futures er opp 1,8 prosent.

Det skjer samtidig som lange renter faller og den amerikanske dollaren stiger markant.

Kronen svekker seg også mot dollar, men også mot euro.

– Spesielle bevegelser

– Det er litt spesielle bevegelser, sier kredittstrateg Ole André Kjennerud i DNB Markets.

Trump-tilhengere på valgvake i Arizona.
Trump-tilhengere på valgvake i Arizona. (Foto: Ariana Drehsler/AFP/NTB)

Han spør seg selv om det er mennesker som sitter og handler eller om det er algoritmer.

– Jeg sliter litt med å se at det sitter store profesjonelle investorer og tenker at Nasdaq skal opp tre prosent, sier han.

– Hvis vi skal legge godviljen til kan du si at lange renter faller fordi sannsynligheten for en blå bølge avtar og denne blå bølgen har delvis gjort at rentemarkedet har vært avventende de siste to ukene. Så kan du si at aksjemarkedet stiger fordi lange renter faller og fordi sannsynligheten for endring i selskapsreguleringer blir lavere og fordi sannsynligheten for økte skatter er redusert, sier kredittstrategen.

Oljeprisen har svingt opp og ned i nattetimene, men stiger nå over én prosent og ligger rundt 40,60 dollar fatet.

– Dette hadde vi håpet å unngå

I skrivende stund ligger valget an til å bli langt jevnere enn hva som var ventet på forhånd. De viktige seirene i vippestatene gjør at det kan ta dager – eller uker – før vi vet hva det endelige utfallet blir.

– Dette er jo jevnere og tettere enn meningsmålingene antydet på forhånd. I verste fall kan det jo ta flere dager og eventuelt trekke inn i desember. Dette hadde vi håpet å unngå, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i DNB Markets til DN.

Hun peker på at det ikke bare er presidentvalget som ser usikkert ut, men også hvem som vil ende opp med flertall i senatet. Om demokratene får flertall i senatet samtidig som Trump får fire nye år, kan det bli vanskeligere å gjennomføre tiltak for blant annet å beskytte økonomien.

– Det blir ofte mindre usikkerhet om man får et flertall i senatet fra partiet til presidenten. Det er veldig usikkert hvordan det blir videre fremover, og markedet er nervøst nå, sier hun.

Flere hadde håpet at myndighetene ville få på plass en ny krisepakke til økonomien før valget, noe som ikke skjedde. Due-Andresen tror imidlertid dette kan komme enklere på plass nå som valget er over.

– Disse konfliktene har nok i det siste også vært et oppspill til valginnspurten. Det kan hende at når dette blir avgjort, så vil politikerne sette seg ned og samarbeide. Det kan vi i hvert fall håpe på.

Trump er oddsfavoritt

Donald Trump tok like etter kl. 03 over som favoritt hos bettingselskapet Betfair. Kl 03.20 sto Trump-seier til 1.83 i odds, mens Biden sto til 1.91. Ti minutter senere pekte oddsen enda mer i retning Trump-seier.

Like etter kl. 04.30 sto oddsen på Trump helt nede i 1.45 i odds, men oddsen var på et tidspunkt nede i 1.14.

Skiftet kommer etter at Trump-oddsen gjennom hele natten har falt etter oppløftende valgresultater i vippestater som Florida, Georgia og Nord-Carolina.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.