2016-utgaven av «Global Wealth Report» fra Credit Suisse Research Institute er nylig publisert. Det er den syvende utgaven, og for første gang siden 2008 er den gjennomsnittlige økonomiske velstanden per innbygger på jorden uforandret med rundt 52.800 dollar (i overkant av 450.000 kroner).

Totalt økte den globale velstanden for verdens voksne befolkning med 3.500 milliarder dollar siste år, tilsvarende 1,4 prosent, til 256 billioner dollar (2.180.000.000.000.000 kroner).

Den økonomiske velstanden i rapporten måles ved å summere verdien av alle sparepenger, finansielle investeringer og fast eiendom – fratrukket gjeld.

Siden 2008 har økningen i verdens økonomiske velstand i hovedsak kommer fra finansielle eiendeler som aksjer og obligasjoner. Men den trenden er brutt siste år da verdien av all fast eiendom økte med 4.900 milliarder dollar mot «bare» 330 for finansielle plasseringer. 

«Bekymringsfullt»

Som alle vet er den økonomiske velstanden i verden langt fra jevnt fordelt. Rapporten viser at forskjellene bare fortsetter å øke.

Den fattigste halvparten av verdens befolkning eier under én prosent av den totale økonomiske velstanden. De ti prosent rikeste eier på sin side 89 prosent av verdens verdier. I den siste gruppen finnes nå 44 millioner kinesere, tilsvarende 4,4 prosent av den voksne befolkningen. I den fattigste 10-prosentgruppen finnes kanskje noe overraskende over 21 millioner amerikanere som har høyere gjeld enn verdien på eiendelene sine. På den annen side er 40 prosent av USAs voksne befolkning blant de ti prosent rikeste i verden.

Hvis du har netto verdier for over 2.222 dollar (i underkant av 19.000 kroner) så er du rikere enn halvparten av verdens befolkning. Er du god for minst 71.560 dollar (rundt 610.000 kroner) er du blant den rikeste 10-prosenten. Skulle du derimot ha samlet deg jordisk gods for over 744.400 dollar (6,3 millioner kroner) tilhører du den ofte utskjelte gruppen av verdens 1 prosent rikeste, ifølge utregninger The Economist har foretatt.

Ni prosent av verdens voksne befolkning er nå netto skyldnere, noe som ifølge rapporten burde gi grunn til bekymring.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik sparer folk i oljekrisen
Christian D. Asserson, produkstsjef Innskudd og Sparing i Sparebank 1 SR-Bank
01:08
Publisert:
Petter Stordalen: - For meg handler det om å tjene mest mulig penger, slik at hun får mer penger til å redde verden.
Hele tiden mens Gunhild Stordalen har ligget på sykehus og fått behandling for den livstruende bindevevssykdommen systemisk sklerodermi har hun drømt om å klappe kyr. Det fikk hun på Dyrsku'n i Seljord.
01:51
Publisert: