DN har i flere artikler omtalt Nicolai Tangens selskapsstruktur, som strekker seg fra England til Jersey og De britiske jomfruøyene.

Før han tiltrer som sjef for Oljefondet, vil han oppløse Ako Trust på Jersey, og overføre verdiene, inkludert Ako Investment Holdings på De britiske jomfruøyene, til den veldedige stiftelsen Ako Foundation.

DN har fått selskapsdokumenter fra registeret på De britiske jomfruøyene, men i disse dokumentene står det ingenting om eier, eiendeler eller andre opplysninger. Dette selskapet er ifølge Tangen eid av Ako Trust på Jersey. DN har ikke klart å finne noen som helst dokumenter på denne trusten.

At trusten oppløses vil det derfor være helt umulig for offentligheten å etterprøve, hvis det ikke finnes tilgjengelige dokumenter.

Her spiller Sting på Nicolai Tangens seminar
00:31
Publisert:

Oppfordrer til åpenhet

NHH-professorene Guttorm Schjelderup og Jarle Møen, begge med skatt som spesialfelt, mener det er i offentlighetens interesse at det er åpenhet også om disse opplysningene.

Jarle Møen (til venstre) og Guttorm Schjelderup.
Jarle Møen (til venstre) og Guttorm Schjelderup. (Foto: Eivind Senneset)

– Norges Bank og Tangen selv har lagt stor vekt på at han har kuttet alle bånd som kan tenkes å skape interessekonflikter i jobben som sjef for Oljefondet. Det må ikke hefte tvil om at dette er korrekt, og derfor er det svært ønskelig at offentligheten får innsyn i de underliggende avtalene som styrer hans gjenværende forretningsengasjementer og private formuesforvaltning. Dette bør Norges Bank be om før ansettelsen.

Åpen for å åpne opp

DN tok opp denne problemstillingen med Tangen og spurte om å få diverse selskapsdokumenter for Ako Trust, Ako Investment Holdings og Ako Capital (Jersey) Ltd, som det heller ikke er så mye informasjon om i selskapsdokumenter DN har hentet ut.

Sistnevnte selskapet vil, ifølge Tangen, være det selskapet han skal eie personlig etter opprydningen i selskapsstrukturen og ha en indirekte eierandel i forvalterselskapet Ako Capital LLP. Denne er en eierandel han vil beholde også etter han er blitt sjef for Oljefondet.

Tangen svarte slik på DNs forespørsel:

– I morgen (tirsdag 21. april, red.anm.) starter compliance-avdelingene i Norges Bank og Ako å jobbe sammen for å finne fornuftige løsninger på hvordan disse tingene kan struktureres på best mulig måte fremover. Dette er starten på prosessen og du skal selvfølgelig få all innsyn du vil når denne prosessen er ferdig, skriver Tangen i en epost. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.