Samlerhusets reklamefilmer er blitt et kjent innslag for dem som fortsatt ser på lineær-tv. Tilbudene fremstår ofte som for gode til å være sanne: Gratis, gullbelagte minnemynter, i bytte mot at du betaler porto.

Det høres kanskje ikke ut som den beste forretningsideen, men i fjor omsatte minnemyntimperiet Proof Holding, som står bak Samlerhuset-gruppen, for 111 millioner euro, det vil si drøyt én milliard norske kroner.

– Vi erfarer at når folk legger en gratis mynt i handlekurven, benytter de ofte anledning til å legge noe annet i kurven også. Det er selvfølgelig dyrt for oss å gi bort mynter gratis, men dette blir en markedsføringsinvestering og i det store bildet lønner det seg, sier gründer og styreleder Ole Bjørn Fausa i Samlerhuset Gruppen.

For når du først er blitt hektet på myntsamling, kan det fort bli en kostbar hobby. De dyreste norske minnemyntene som Samlerhuset selger koster godt over 10.000 kroner, men da er de til gjengjeld preget i rent gull.

Fausa og medgründer Reidar Nilsen kontrollerer i praksis 80 prosent av Proof Holding. I fjor fikk selskapet et resultat før skatt på drøyt 3,9 millioner euro, eller rundt 38 millioner kroner. Dette er en betydelig bedring fra året før.

Nedgang i Norge

I Norge omsatte Samlerhuset for 187 millioner kroner i fjor, en nedgang fra 201 millioner kroner året før.

– Omsetningsfallet i Norge de siste årene skyldes i hovedsak at Norges Bank ikke lenger gir ut minnemynter i edelt metall. Den siste gullmynten ble laget i 2014, sier Fausa.

For konsernet som helhet venter han at omsetningen vil øke til nær 120 millioner euro i 2018.

Ole Bjørn Fausa startet Samlerhuset sammen med en barndomsvenn fra Sunnmøre i 1994. En av de første tingene de gjorde var å få til møter med sentralbankene i Russland og Kina, noe som ga selskapet en knallstart.
Ole Bjørn Fausa startet Samlerhuset sammen med en barndomsvenn fra Sunnmøre i 1994. En av de første tingene de gjorde var å få til møter med sentralbankene i Russland og Kina, noe som ga selskapet en knallstart. (Foto: Mikaela Berg)

Samlerhuset-Gruppen har i dag virksomhet i 15 land i Europa og mye av veksten de siste årene har kommet fra Storbritannia.

– England har en sterk historie og en tradisjon for å samle. Historie er en viktig del av det vi selger, og interesse for historie er derfor viktig for oss, sier Fausa.

Storbritannia sto i 2017 for rundt 300 millioner kroner av totalomsetningen på drøyt én milliard.

Avtaler med Kina og Russland

Samlerhuset ble startet i 1994 av barndomsvennene Ole Bjørn Fausa og Reidar Nilsen fra Sunnmøre som lenge hadde vært interessert i å samle på frimerker og mynter. Med seg på laget fikk de investorene Sigmund Jakobsen og Helge Hellebust som også var samlere.

– Vi tenkte at vi kunne hjelpe sentralbankene med å selge mynter på en ny og bedre måte slik at det blir enklere for dem å nå samlere, sier Fausa.

Allerede kort tid etter oppstarten var gründerne i møte med sentralbankene i Kina og Russland.

– Vi var ikke så beskjedne og tok direkte kontakt med sentralbankene og fikk til møter med dem. Vi fikk raskt på plass avtaler om salg og distribusjon og dette ble en veldig god start for oss, sier Fausa.

Fortsatt har Samlerhuset avtaler med sentralbanker og myntverk i en rekke land rundt omkring i verden. De to gründerne Fausa og Nilsen kontrollerer fortsatt 80 prosent av aksjene i konsernet.

Ole Bjørn Fausa hadde ifølge ferske ligningstall i 2017 en inntekt på 2,5 millioner kroner og en skattelignet formue på 38,8 millioner. Medgründer Reidar Nilsen hadde en inntekt på drøyt 2,8 millioner kroner og en formue på 22 millioner.

Fortsatt vekst i myntproduksjon

Samlerhuset Gruppen eier Det Norske Myntverket på Kongsberg og produserer fortsatt alle norske mynter som er i omløp, samt mynter for en rekke andre land.

– Omsetningen til denne virksomheten er på rundt 60 millioner kroner. Variasjon fra år til år skyldes at vi av og til kun tar betalt for arbeidet i forbindelse med myntproduksjonen, og ikke for råvarene som inngår i produksjonen som betales direkte av oppdragsgiver til metalleverandør, sier Fausa.

200-års jubileet for Grunnlovssigneringen på Eidsvoll ga et hopp i omsetningen til Samlerhuset. – Alle jubileum er bra for oss, sier styreleder Ole Bjørn Fausa.
200-års jubileet for Grunnlovssigneringen på Eidsvoll ga et hopp i omsetningen til Samlerhuset. – Alle jubileum er bra for oss, sier styreleder Ole Bjørn Fausa. (Foto: Mikaela Berg)

– Rammes dere ikke hardt av overgangen til et kontantløst samfunn?

– Dette er en ekstremt todelt sak. I Norge og Skandinavia er mynter på full vei til å bli marginalisert som betalingsmiddel, mens andre steder i verden er fortsatt kontantbruken i kraftig vekst. Globalt økte myntproduksjonen med syv prosent i fjor, sier Fausa.

Ikke en god investering

Samlerhuset har tidligere blitt kritisert for å fremstille kjøp av minnemynter som en god investering, siden annenhåndsverdien på myntene ofte kan være lav og ikke stort høyere enn verdien av råmetallet som er brukt i produksjonen.

Nå er Fausa klar på at myntsamling først og fremst må anses som en hobby.

– Vi er tydelige på at vi henvender oss til samlere som er glad i historie og liker å samle på mynter. Dette er en hobby. Dersom du ønsker noe å investere pengene dine i finnes det mange andre alternativer som er bedre. Du må være svært dyktig for å tjene på kjøp og salg av mynter, sier Fausa.

De siste ukene har minnemedaljer knyttet til kong Harald og dronning Sonjas gullbryllup fløyet ut av butikken, og andre salgsvinnere er mynter knyttet til annen verdenskrig og myntene knyttet til 200-års jubileet for Grunnloven i 2014.

– Alle jubileum er bra for oss, sier Fausa.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Dette er en finger i øyet på Donald Trump
Bare én av tre ting klimatoppmøtet vil bidra til, forklarer DNs politiske redaktør, Kjetil B. Alstadheim.
02:08
Publisert: