Et knippe finanskjendiser raidet oljeserviceaksjer i vinter, økte aksjepostene i vår og kan nå glede seg over den ene himmelferden etter den andre.

Aksjonærene i seismikkselskapene TGS og PGS har i løpet av få måneder fått selskap av stadig flere investorer og har også fått resultater å glede seg over. Selv om TGS-aksjen har falt 18 prosent siden begynnelsen av juni, er likevel aksjekursen nær 70 prosent høyere enn ved nyttår. En tilsvarende kursutvikling har også aksjonærene i konkurrenten PGS fått.

Og nå ser også eierne av Prosafe, som tilbyr boligrigger til oljeprodusentene, at børsverdiene stiger. Mandag morgen skjøt Prosafe-aksjen i været med 28 prosent, og kursoppgangen endte til slutt på nær 19 prosent.

Det siste løftet skyldes at Pareto Securities tok opp dekning av aksjen, og lefler med en idé om at kursen skal videre opp til 455 kroner.

Gjeng med gevinster

Flere av topp ti-postene på Prosafes aksjonærliste innehas av kjente personer:

Nest største eier, etter investeringsselskapet Hitecvision, er privatinvestor Magnus Halvorsen som også har satset hardt på PGS i år. Tor Olav Trøims tidligere nære rådgiver kjøpte en brukbar aksjepost for drøyt 30 millioner kroner i mars, og har deretter nær doblet investeringen gjennom våren.

Databasen Holdings viser at Halvorsen har kjøpt Prosafe-aksjer for nær 90 millioner det siste halvåret, og sitter med en gevinst på drøyt 100 millioner. Mandagens opptur er alene verdt 30 millioner for Halvorsen.

Han eier nå 9,5 prosent av Prosafe, og etterfølges av investorene Edvin Austbø og Celina Midelfart med henholdsvis 9,1 og 5,9 prosent. Austbø kom inn på Prosafes aksjonærliste samtidig som Halvorsen og sitter i dag med en aksjepost på godt over 180 millioner kroner, hvorav over halvparten er ren gevinst.

Investor Celina Midelfart har slått seg opp på Oslo Børs etter bruddet med Tor Olav Trøim. Her med reder Herbjørn Hansson ved en tidligere anledning.
Investor Celina Midelfart har slått seg opp på Oslo Børs etter bruddet med Tor Olav Trøim. Her med reder Herbjørn Hansson ved en tidligere anledning. (Foto: Thomas T. Kleiven)

Midelfart på sin side kjøpte sine første Prosafe-aksjer mot slutten av mars, men har i dag den største relative kursutviklingen av de tre med en avkastning på drøyt 150 prosent. Midelfarts aksjer har etter rakettferden en børsverdi på nær 120 millioner kroner. Mandagens opptur utgjorde 19 millioner.

I tillegg til Halvorsen, Austbø og Midelfart har også Ulrichsen-familien en solid Prosafe-post på 110 millioner kroner.

Smertefullt for gamle aksjonærer

Prosafe var tidligere å regne som en tungvekter på Børsen, men etter oljeprisfallet i 2014, og det påfølgende aktivitetsfallet i oljenæringen, ble aksjen smadret gjentatte ganger på Børsen. I februar solgte flere storbanker seg ut av aksjen, og det var her de fire største privataksjonærene tok sine fire poster.

De store taperne er banker som Nordea, SR-Bank og Swedbank, da aksjekursen senere er blitt løftet fra kurser rundt 71 kroner i februar og mars, og opp til en sluttkurs mandag på 229 kroner.

En av dem som timet dette best, er styreleder Glenn Ole Rødland. Rødland, som tidligere var en nær rådgiver for John Fredriksen, kjøpte seg inn i Prosafe samtidig som bankene storsolgte og de andre privatinvestorene kjøpte seg inn i februar. Rødland har imidlertid ikke økt aksjeposten etter at kursen begynte å stige, og sitter derfor med en voldsom kursgevinst på 220 prosent. Rødland eier i dag Prosafe-aksjer for 23 millioner kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.