DN presiserer: I en tidligere versjon av denne saken stod det at de tre toppene fikk utbetalt 74,6 millioner kroner i fjor. Selskapet har senere opplyst at det forekommer en feil i årsrapporten, noe som gjør at den totale utbetalingen i fjor endte på 71,6 mill. kroner.

I februar i fjor kom nyheten om at Sverre Bjerkeli skulle gå av med pensjon, og dermed forlate stillingen som toppsjef i Oslo Børs-noterte Protector Forsikring. Han hadde da vært sjef i forsikringsselskapet siden 1. juni 2006, og ble erstattet av 38 år gamle Henrik Høye.

Tirsdag kveld ble Protectors årsregnskap for 2021 offentliggjort, og av rapporten går det frem at den tidligere toppsjefen, hans arvtager og den nye viseadministrerende direktøren fikk heftige lønnspakker i fjor.

Samlet fikk de tre toppene utbetalt rundt 71,6 millioner kroner, fordelt på grunnlønn, bonuser og pensjonsytelser.

– Man kan streve så mye man vil, men det nytter ikke så lenge man ikke er flink nok. De tre ble avlønnet slik de ble fordi de har lykkes, ikke fordi de har strevet, sier Protector-styreleder Jostein Sørvoll til DN.

Tjente mer enn DNB-sjefen

Av årsrapporten går det frem at Bjerkelis siste år før i sjefsstolen ble svært lukrativt.

I tillegg til en grunnlønn på 8,2 millioner kroner fikk den tidligere toppsjefen også utbetalt 5,2 millioner kroner i såkalt «variabel lønn», som i rapporten blir beskrevet som en «utbetaling i henhold til langsiktig bonusordning».

I tillegg fikk Bjerkeli utbetalt 16,96 millioner kroner i «andre ytelser», som styreleder Sørvoll forteller at knytter seg til en engangsutbetaling av hele Bjerkelis pensjonsytelse, i tillegg til etterlønn. Samlet ble altså Bjerkelis totale lønnspakke rett over 30 millioner kroner.

– Sverre hadde en pensjonsordning som ikke var spesielt god i forhold til andre ledere i forsikringsbransjen, og vi synes det var greit å betale det ut som et engangsbeløp, sier Sørvoll.

Bjerkeli eier også Protector-aksjer til en verdi av 258 millioner kroner gjennom selskapet Hvaler Invest.

Bjerkelis arvtager, Henrik Høye, tok over toppjobben i starten av september 2021, og hadde i fjor en grunnlønn på 4,7 millioner kroner, bonusutbetalinger på drøyt tre millioner, samt «andre ytelser» på 11,9 millioner kroner.

Den nye viseadministrerende direktøren, Hans Didring, hadde på sin side en grunnlønn på rett over fem millioner kroner, bonusutbetalinger på 3,99 millioner og en utbetaling for «andre ytelser» på 11,93 millioner kroner.

I notene til lønnsoppstillingen blir det opplyst at under «andre ytelser» for Didring og Høye inngår verdien av 200.000 Protector-aksjer som ble gitt vederlagsfritt til de to toppene i starten av 2021. Disse aksjene hadde da en verdi på 12 millioner kroner hver, basert på en aksjekurs som den gang sto i drøyt 50 kroner.

Hver for seg hadde Didring og Høye totale lønnspakker på henholdsvis 21,4 og 19,7 millioner kroner i fjor.

Til sammenligning hadde Kjerstin Braathen, sjef for Norges største bank DNB, en samlet godtgjørelse på 15 millioner kroner i fjor.

«Vel verdt pengene»

På spørsmål om hva som er grunnen til det høye lønnsnivået for de tre toppene, sier styreleder Sørvoll at de er avlønnet fordi de har vært med på å ta Protector fra null til en børsverdi på ti milliarder kroner.

Han beskriver det som «helt strålende».

– Det er disse folkene som har vært med på å bygge selskapet til der vi er i dag, og da er det fint at de som gjør dette mulig blir godt avlønnet. Det er noe helt annet å skape noe fra bunnen av enn å styre noe stort som allerede er etablert, sier Sørvoll, og legger til:

– For oss var det vesentlig å få til et lederskifte uten å miste noen av de aktuelle kandidatene. Når det er interne kandidater er det ofte slik at den som ikke får toppjobben forsvinner, og derfor var det riktig å utbetale den aksjebonusen i januar i fjor.

Styrelederen er klar på at alle de tre lønnstilfellene i fjor er «spesielle», og sier at dette ikke er noe som vil være gjentagende tilfeller.

– Var Didring og Høye attraktive for andre arbeidsgivere?

– Det er helt klart, og derfor ønsket vi at de skulle behandles likt. Det var vel verdt pengene, og vi håper at de begge fortsetter i Protector, sier Sørvoll.

Enormt kursrally

Protector Forsikring ble etablert i 2004, og fikk i fjor et resultat før skatt på 1,4 milliarder kroner av premieinntekter på 5,9 milliarder kroner.

Selskapet var ved handelsslutt tirsdag verdsatt til 9,2 milliarder kroner på Oslo Børs og har det private investeringsselskapet Awilhelmsen og investor Egil Stenshagen som sine to største aksjonærer.

Aksjekursen har siden koronabunnen i mars 2020 vært på en nesten utelukkende sammenhengende opptur. Da det øvrige markedet krasjet som følge av pandemiutbruddet var aksjekursen under 20 kroner på det laveste, men har siden den gang steget nesten 500 prosent. Det siste året er det blitt betalt ut en håndfull utbytter til aksjonærene.

Tirsdag falt aksjekursen knappe to prosent til sluttkurs 111,6 kroner. Aksjen har steget 5,6 prosent så langt i år. I 2021 steg aksjekursen nesten hundre prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.