Oslo Børs utviklet seg flatt tirsdag, hvor Questerre Energy Corporation var blant selskapene som skilte seg ut med sterk oppgang og uvanlig høy omsetning. Oppmerksomheten ble ellers rettet mot morgendagens beslutning fra rentemøtet i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve.

Sjefstrateg Simon Derrick i BNY Mellon tror Fed vil offentliggjøre sine planer for å redusere sentralbankens balanse i nær fremtid, og at møtet i Den europeiske sentralbanken (ESB) i oktober kan følge opp med en kunngjøring av reduksjon i deres månedlige verdipapirkjøp.

– Det er derfor risiko for at utfallet av begge møtene kan skape vesentlig volatilitet i markedet, sier Derrick til Financial Times.

Kjøpsanbefaling på Questerre

Arctic Securities innledet tirsdag dekning av olje- og gasselskapet Questerre med kjøpsanbefaling og et kursmål på 10 kroner.

I Questerre-analysen refereres det spesielt til selskapets gassfelt i Utica-området i Quebec, der det ble gjort store skifergassfunn tilbake i 2009-2010. Questerre har nemlig møtt hard motstand fra miljøaktivister som har forsøkt å stanse utviklingen av feltet, og protestene har ledet til utredning av en ny olje- og gasslov som hittil har latt vente på seg.

I rapporten viser Arctic Securities imidlertid til nylig politisk fremgang som kan åpne opp for fracking, og ser en «vesentlig oppside» i aksjekursen gitt kommersiell utvikling av Utica-eiendelene.

Det var tilsynelatende ingen andre konkrete nyheter tilknyttet selskapet tirsdag. Questerre-aksjen steg 6,9 prosent til 8,35 kroner tirsdag, omsatt for 165 millioner kroner, som var syvende mest på Oslo Børs.

Lavt skrape-nivå i tørrbulk

Ellers opplyser skipsmeglerforetaket Banchero Costa om at det i august ble skrapet kun elleve tørrbulkskip, det laveste månedlige nivået siden oktober 2010.

Som et resultat av det lavere skrapevolumet ser meglerhuset nå en netto flåtevekst i 2017 på 3,0 prosent, opp fra 2,3 i fjor. Dette skyldes i hovedsak at Baltic Dry-indeksen har holdt seg på høye nivåer på mellom 800-1.300 poeng hver måned i 2017.

På tross av denne negative utviklingen er tørrbulksektoren midt i en innhenting, og Banchero Costa venter at flåteveksten vil forholde seg flat de kommende to årene. Meglerhuset viser også til fortsatt sterk kinesisk etterspørsel etter importerte varer som en positiv driver for sektoren.

Videre har skrapingshyppigheten av oljetankskip nådd toppnivåer, og står dermed i kontrast til de lave skrapingsnivåene innen tørrbulk. Ifølge Banchero Costa ble det i august skrapet syv skip i tanksektoren, som er det høyeste nivået siden mai 2014.

«Spesielt VLCCene vil fortsette å møte utfordrende markedsforhold, med overskuddstilbud av tonnasje og ettersom amerikanske raffineristenginger reduserer råoljeetterspørselen», skriver Banchero Costa.

Meglerhuset ser en flåtevekst på syv prosent i VLCC-segmentet i 2017.

Oslo Børs Shipping-indeksen falt 1,2 prosent tirsdag.

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,14 prosent til 763,53 poeng, omsatt for 2.548 millioner kroner.(Vilkår)

Satser på nytt bilmerke i Norge
Seat forsvant fra det norske bilmarkedet for 12 år siden. Så mye har skjedd med både markedet og bilene at det nå skal satses på nytt.
01:45
Publisert: