Idar Leon Nygård (49) er langt mer opptatt av høstens makrell- og sildefiske enn de nær to millioner Questerre-aksjene som medførte en kraftig økning i formuen hans i fjor.

– Det er mange år siden jeg sluttet å bry meg med hva som sto på konto. Det er bare tall, sier Nygård, som nylig kom hjem fra makrellfiske utenfor Shetland.

– Vi fisket makrellkvoten på en uke, så det er veldig med fisk, sier Nygård.

Fisker hummer

Når han ikke er skipper på fiskebåt, jobber han som styrmann og kaptein på Fjord1s ferger. Nå håper han at sildeprisene skal stige før mannskapet skal ut på sildefiske. Inntil videre koser skipperen seg i hjembygda Åram i Møre og Romsdal med litt hummerfiske.

Fjorårsligningen viser at Nygård sto oppført med over ti millioner kroner i formue, fire ganger så mye som i 2015. Det skyldes at hans aksjer i det lille oljeselskapet Questerre steg kraftig mot slutten av fjoråret da den kanadiske provinsen Quebec stemte for en ny petroleumslovgivning som åpnet for utvikling av gass- og skifer­oljereserver i provinsen der Questerre sitter på lisenser. Aksjen ble en av fjorårets store vinnere med en oppgang på nesten 400 prosent.

Berg-og-dal-bane aksje

– Jeg har kjøpt Questerre jevnt hele veien fra rundt 2010. Før jul var jeg med på en emisjon på tre kroner. Etter det gikk aksjen opp i åtte-ni kroner en kort periode, sier Nygård

I år har han kjøpt knappe 100.000 Questerre-aksjer til, slik at han nå har rundt to millioner aksjer i selskapet. Aksjen har hatt en særdeles vinglete ferd siden den ble notert på Oslo-børsen i 2005 og var på det høyeste i april 2008 notert til over 30 kroner aksjen. Nå er aksjen nede på fem-tallet som betyr at Nygårds aksjer er verd rundt ti millioner. Questerres markedsverdi er i øyeblikket rundt 1,9 milliarder kroner.

Skipper Idar Leon Nygård har også egen sjark hjemme i Åram.
Skipper Idar Leon Nygård har også egen sjark hjemme i Åram. (Foto: Privat)

Med en kostpris på rundt tre kroner aksjen, er Nygård likevel godt fornøyd med sin investering.

– Det er klart det at somme tider kan en angre på at en ikke har solgt, men jeg har drevet med aksjer i så mange år og sittet og tradet også, og vet hvor mye tid det tar, sier styrmannen.

Tror på oppkjøp

Han eier ikke andre aksjer utenom Questerre, men følger godt med på alt som rører seg av nyheter rundt oljeselskapet som leter etter olje- og gassforekomster i Canada og USA. Nygård tror ikke selskapet vil sette i gang produksjon på egen hånd.

– Jeg tror et stort selskap må bygge ut der borte om det skal bli noe. Småselskapene blir kjøpt opp av større selskaper. Det er det jeg tenker om det, sier Nygård som tror det kan komme bud på Questerre.

– I løpet av neste år vil det enten komme et bud på selskapet eller så vil jeg realisere litt av verdiene for å spre det ut over flere år, sier Nygård.

Vil unngå skattesmell

Han er redd for å havne i en skatteknipe om han realiserer for mye på én gang og aksjen deretter skulle falle.

– Man må være litt forsiktig. Det er slik jeg tenker. Det er kanskje ikke så smart, men du så nå hvordan det gikk med Vollvik, sier Nygård.

Mobilgründer Idar Vollvik var på et tidspunkt etter at han hadde solgt mobilselskapet Chess en stor daytrader i aksjemarkedet, men gikk på en solid smell som til slutt førte til at han tapte alle pengene han hadde fått for mobilselskapet. I etterkant av aksjetradingen fikk han også restskatt på flere millioner kroner.

– Jeg har ham litt i bakhodet. Han lurte seg selv så voldsomt. Han solgte selskapet, brukte pengene på aksjer og fikk et stort skattekrav når pengene var vekk, oppsummerer Nygård.(Vilkår)

Var lei nedbemanning. Startet for seg selv
Bjørnar Bråthen (52) og Eva Bråthen (52) jobbet i henholdsvis DNB og i SAS. De var lei stadige nedbemanningsprosesser.
03:51
Publisert: