Plastgjenvinningsselskapet Quantafuel stupte videre på børs på månedens siste handelsdag. Mandag falt aksjen mer enn 18 prosent.

Kursfallet kommer i kjølvannet av en fersk rapport fra Nordea Markets mandag morgen.

Meglerhuset har tatt opp dekning på aksjen og har satt en salgsanbefaling og et kursmål på 18 kroner. Dersom Nordea får rett vil det innebære et ytterligere fall på mer enn 12 prosent.

Selskapet er i dag verdsatt til rundt tre milliarder kroner.

Tror på ny kapitalinnhenting

Meglerhuset peker på at Quantafuel gjentatte ganger har bommet på sine mål for Proof-of-Concept (PoC), som omtales som bekymringsfullt, skriver TDN Direkt i en gjengivelse av analysen.

PoC betyr kort fortalt at man kan dokumentere at teknologien faktisk virker som den skal.

Meglerhuset skriver at «timingen» for den siste kapitalinnhentingen er forunderlig, og mener uansett at selskapet vil trenge ytterligere kapital for å åpne fasiliteter på lenger sikt.

«Vi ser ikke et tilfredsstillende risiko/avkastningsforhold enda», heter det i analysen.

Selskapet var så sent som i forrige ute i markedet for å hente friske penger, og fikk inn 400 millioner kroner i en rettet emisjon. Selskapet utstedte 16 millioner nye aksjer til en tegningskurs på 25 kroner. Den 27. januar, da selskapet kunngjorde emisjonen, avsluttet aksjen til sluttkurs 28 kroner.

I en børsmelding skrev selskapet at pengene skulle gå til å finansiere vekstprosjekter.

«Det meste av pengene vil gå til sorteringsanlegget i Esjberg. I tillegg forentes en del av pengene å gå til innledende investeringer til anlegg i Dubai og Storbritannia, så vel som til generelle selskapsformål».

Kirkbi Invest, som før emisjonen eide 9,3 prosent av aksjene i Quantafuel og kontrolleres av styremedlem Kasper Trebbien, tegnet seg for fire millioner aksjer. Etter emisjonen økte eierandelen til 10,84 prosent.

«Vi er fortsatt bare i januar, men det er lett allerede nå å kåre denne emisjonen til noe av det merkeligste vi får se av kapitalinnhentinger på Oslo Børs i år», skrev DNs børskommentator Thor Chr. Jensen i en kommentar da emisjonen ble ferdigstilt.

Kurskollaps

Quantafuel gikk på børs rett i forkant av det innledende markedssjokket forårsaket av korona, i februar 2020. De første månedene ble en oppløftende reise for selskapet som vil omdanne avfallsplast til olje.

Første handelsdag 20. februar 2020 ble aksjen omsatt for 20,5 kroner, og et år senere nådde den et foreløpig toppunkt på 78,9 kroner. Allerede da hadde aksjonærene vært med på det første, kraftige kursløftet, så et bratt fall, før aksjen hentet seg markant inn igjen.

Siden toppnoteringen i fjor vinter har det imidlertid gått bratt nedover. Stadige problemer med flaggskipfabrikken i Skive, samt avgangen til gründer Kjetil Bøhn som toppsjef i fjor sommer er bare noen av faktorene som har sendt Quantafuel-aksjen utfor et stup.

Aksjen er nå ned over 70 prosent siden toppnoteringen.

I den siste kapitalinnhentingen deltok heller ikke selskapets største eier, den tyske kjemigiganten Basf, med friske penger.

«Det er et betydelig svakhetstegn. Har hovedaksjonærene mistet troen på prosjektet?», undret børskommentator Jensen.

Quantafuel hadde ved utløpet av tredje kvartal i fjor en kontantbeholdning på 380 millioner kroner. I september 2020 hentet selskapet inn 777 millioner kroner i en rettet emisjon til kurs 70 kroner.

Selskapet legger frem fjerdekvartalsrapport 28. februar.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.