Forbrukerrådet har i Oslo tingrett fått medhold i at det kan fremme massesøksmål mot DNB på vegne av 180.000 fondskunder, som det mener er blitt lurt av banken til å betale for høyt forvaltningshonorar på aksjefond. 

– Dette er en historisk dag for norske forbrukere. Tingretten er tydelig på at saken egner seg som gruppesøksmål, hvilket vi også forventet da alle de 180.000 kundene har kjøpt samme produkt og til samme gebyrsats, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

Ifølge Forbrukerrådet blir dette gruppesøksmålet norgeshistoriens største. 

– Gruppesøksmål er eneste måten disse kundene kan vinne frem med sine krav på. Å sende tusenvis av DNB-kunder enkeltvis inn i rettsapparatet er en praktisk og økonomisk umulighet. 

Kan anke

DNB kan anke kjennelsen.       

 Ifølge Marit Giske, kommunikasjonsrådgiver i DNB, har DNB mottatt kjennelsen.

– Men vi kan ikke kommentere før vi har fått lest den, sier Giske til DN. 

De to partene møttes over to dager i Oslo tingrett.

Forbrukerrådet mener kundene har betalt nær 700 millioner kroner for mye i gebyr, fordi fondene som ble solgt som aktivt forvaltede fond i realiteten var indeksfond. 

Mener det er forskjeller

DNB har på sin side hevdet at vilkårene for gruppesøksmål ikke er oppfylt. Det er for store forskjeller mellom de enkelte andelseierne, mener banken.

– De har gjort investeringene sine på bakgrunn av ulike prospekter. Det er for eksempel betydelige forskjeller mellom det prospektet som Finanstilsynet vurderte i 2015 og det prospektet som gjaldt i 2010, har kommunikasjonsrådgiver Andreas Nyheim i DNB uttalt til DN.

Ifølge ham har kundene også fått forskjellige økonomiske resultater.

– De fleste har hatt god avkastning, men noen har dessverre hatt negativ avkastning. En rekke andelseiere har fått meravkastning i perioden, sier Nyheim.

I en kommentar etter at det ble kjent at tingretten nå lar Forbrukerrådet lede et gruppesøksmål, sier Flesland at søksmålet ikke gjelder kundenes avkastning. 

– Oslo Børs hadde selvsagt steget med eller uten DNBs hjelp. Søksmålet gjelder naturligvis ikke børsens utvikling. Søksmålet gjelder fondsgebyrene kundene har betalt, sier Flesland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.