– Det ble tidenes beste.

Dag Rasmussen er tydelig fornøyd når DN møter ham på Rasmussengruppens hovedkontor i Kristiansand.

– Vi leverer rekordoverskudd selv med en konservativ verdivurdering av våre investeringer, sier 51-åringen.

Med fjorårets overskudd økte Rasmussengruppens bokførte egenkapital med over 2,1 milliarder kroner til 15,3 milliarder kroner. Den verdijusterte egenkapitalen var trolig snaut to milliarder kroner høyere grunnet merverdier i eiendomsselskapet Avantor.

– Skuffende

Men hovedforklaringen til rekordresultatet er ikke familiens finansplasseringer i aksjemarkedet. Disse gikk i sum heller dårlig med minus over en halv milliard kroner som følge av kraftig verdifall for både mobiloperatøren Ice og Net1 International Holding, selskapet som ble skilt ut fra Ice i 2018. Disse to sto alene for et negativt resultatbidrag på over 700 millioner kroner. Og aksjeposten i det børsnoterte gjeldsporteføljeselskapet B2Holding falt med 85 millioner kroner i verdi.

–I B2Holding har vi solgt oss ned underveis med gevinst slik at kostprisen for de gjenværende aksjene er nær null. Når det gjelder Ice og Net1 skal jeg ikke legge skjul på at investeringen har vært en skuffelse. Det har vært vår dårligste investering de siste par årene. Men Ice har god underliggende vekst og vekst, og vi tror verdiene kommer tilbake, sier Dag Rasmussen.

Rasmussengruppen har også satset 633 millioner kroner inkludert et konvertibelt lån på salg av matvarer på nett gjennom Kolonial.no.

– Der gikk vi inn med en veldig lang horisont. Koronakrisen har ført til betydelig økning i salget i vår, men det vil fremdeles ta lang tid før dette markedet er modent, mener Rasmussen.

Satt to-tre år tilbake

Så hva er det da som har skapt tidenes resultat for Rasmussen-familien? Jo, det er oppskriving av aksjeverdiene i seismikkselskapet Shearwater GeoServices med hele 2,7 milliarder kroner til over seks milliarder. Rasmussengruppen eide ved årsskiftet snaut 64 prosent av det som er verdens største seismikkselskap, mens GC Rieber eier like under 20 prosent og giganten oljeserviceselskapet Schlumberger 15 prosent.

– Men siden nyttår er oljeprisen halvert?

– Regnskapet skal vise situasjonen ved nyttårsskiftet. Da var ordrereserven god for første halvår 2020 med tydelig økende aktivitet fra oljeselskapene. Det var også bakgrunnen for oppskrivingen. Så kom koronakrise, oljeprisfall og dermed full brems.

– Så et øyeblikksbilde per 29. mai 2020 ville gitt en helt annen verdi – og kanskje nedskrivning snarere enn oppskrivning?

– Det har vi ikke regnet på. Men at vi snakker om to-tre års setback for selskapet som følge av oljeprisfallet, det er ganske sikkert.

– Dere skriver at oljeprisen må stige til 50–60 dollar før seismikkaktiviteten er tilbake på 2019-nivå?

– Ja, og det tror vi vil skje. Men jeg tør ikke spå når det vil skje, sier Dag Rasmussen.

Hamstrer i kreftvaksineselskap

Men ikke alle finansplasseringene har gått sure for Rasmussengruppen. Særlig har kreftvaksineselskapet Vaccibody vært en innertier. Aksjeposten på snaut 2,8 millioner aksjer ved årsskiftet økte med 150 millioner kroner i verdi i fjor. Siden har kursen falt kraftig før den gikk til himmels – og Rasmussengruppen har kjøpt seg kraftig opp.

– Ja, vi eier nå over ti prosent og er den nest største aksjonæren, sier han.

Siden nyttår har kursen på OTC-listen steget fra 90 til nær 150 kroner. Rasmussengruppen eier nå aksjer for nærmere 900 millioner kroner i Vaccobody og dette selskapet seiler dermed opp som familieselskapets største finansinvestering.

–Det er et utrolig spennende selskap som arbeider med å utvikle en personifisert kreftvaksine og også jobber med en generell vaksine for smittsomme sykdommer. De har skapt en plattform der de kan styre kroppens immunforsvar til å angripe de sykdommene de ønsker. Og når jeg sier spennende, tenker jeg ikke primært økonomisk. Vi har selvfølgelig ingenting imot at det blir en god investering økonomisk, men jeg tenker først og fremst at dette kan bli bokstavelig talt livsviktig for veldig mange mennesker. Det er gøy å være med på, sier Dag Rasmussen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.