Hedgefondguruen Ray Dalio (68) grunnla Bridgewater Associates i 1975. Siden har fondet vokst til å bli verdens største. Dalio, som er verdens 54. rikeste person ifølge Forbes, forvalter omtrent 150 milliarder dollar.

Nå skal Dalio dele administrasjonssystemet og bedriftskulturen til selskapet med omverdenen. Svært få hemmeligheter i hedgefondverdenen er bedre bevoktet, skriver Bloomberg.

Selskapet er beryktet blant annet fordi det benytter seg av apper hvor man kan rangere sine kolleger, dokumentere følelser og se oversikter over styrkene og svakhetene til hver ansatt.

– Vi er i ferd med å ta algoritmene vi har, og vi skal gi dem til andre. Vi finner ut av hvordan vi skal få det til å passe inn hos flere andre selskaper, for å sende det videre, sier Dalio i et intervjuet med tv-kanalen til byrået.

Han har ikke tenkt å tjene penger på å dele systemene, skriver Bloomberg.

Rangerer hverandre

Bloomberg beskriver avgjørelsen som en radikal sving for et radikalt firma, og peker på Dalios spesielle form for administrasjon. Blant annet benytter Bridgewater Associates en app som heter Dot Collector. Den benytter ansatte til å rangere hverandre i et system som er synlig for hele selskapet.

I tillegg benyttes Pain Button for å dokumentere følelser som sinne eller frustrasjon, og Baseball Cards – som oppsummerer styrkene og svakhetene til hver enkelt ansatt. Også dette kan alle i selskapet se.

Flere store teknologiselskaper i Silicon Valley skal være interessert i å implementere systemene, ifølge Dalio. Han ville ikke navngi selskapene til Bloomberg, men estimerer at de vil komme i bruk hos de andre selskapene om 18 måneder.

Dalio beskriver de fleste selskaper som uærlige og dysfunksjonelle, og mener selskapene i Silicon Valley er mer åpne for ideer fra fellesskapet.

Han trekker frem Twitter og Netflix som to selskaper han beundrer.

Ingen utopi

Flere år med hemmelighetskremmeri har skapt både fascinasjon og skepsis til Bridgewater, skriver Bloomberg.

Selskapets system med såkalt radikal gjennomsiktighet, dokumentering av de ansatte og oppfordring til yngre ansatte om å kritisere toppene har skapt sammenligninger med kulter, skriver byrået.

– Det er grunnen bak suksessen jeg har hatt, som Bridgewater har hatt. Dette er ikke utopisk. Det er realistisk, sier Dalio selv om sine metoder.

Reuters skrev i 2016 at omtrent 25 prosent av nyansatte i Bridgewater forlater selskapet i løpet av de første 18 månedene.(Vilkår)

Elden: - Vi tapte slaget, men håper å vinne krigen
- Vi tapte dette slaget, men vi håper vi skal vinne krigen, sier Eirik Jensens forsvarer, John Christian Elden, etter den knusende dommen i Oslo tingrett.
01:20
Publisert: