Torsdag morgen la Rec Silicon, som er en norsk produsent av superrent silisium for bruk i solbransjen, frem resultatene for årets andre kvartal. Der kom det frem at det barberer bort verdier for 2,8 milliarder kroner på grunn av eskalerende handelskrig mellom USA og Kina.

Selskapet vurderer nå en suspensjon av solvirksomheten i USA.

– Som følge av den pågående handelsstriden har selskapet ikke hatt tilgang til sine kritiske markeder i Kina siden 2014. Dette har medført suksessive reduksjoner i Rec Silicons virksomhet i USA, har selskapet tidligere skrevet.

Rec nedjusterer samtidig sin tekniske guiding for året 2018. Den samlede silisiumsproduksjonen ventes nå til 9.284 tonn i år, fra 11.330, der FBR-produksjonen reduseres fra 9.760 til 7.606 tonn.

Kraftig fall i silisiumsprisene

I tillegg til handelskonflikten falt også silisiumsprisene kraftig i andre kvartal.

– Rec regner med at prisene holder seg på dagens nivåer i løpet av tredje kvartal, heter det i presentasjonsmaterialet.

– I slutten av mai falt markeds-visibiliteten og lagrene begynte å bygges etter hvert som bekymringene steg for silisiumsetterspørselen i Kina, skriver Rec.

Første uke av juni kuttet Kina dessuten støtten til sol-installeringer.

– Dette skapte usikkerhet i det globale markedet, og gjorde at silisiumetterspørselen falt kraftig. For å dempe lagerveksten, reduserte produsentene kjapt produksjonen gjennom hele verdikjeden. Fallende etterspørsel ga press ned på prisene på solkvalitets-silisium, heter det i rapporten.

Rec skriver i fotnotene i regnskapet at det gjorde en nedskrivningstest ved utgangen av juni. Som følge av denne tok selskapet en nedskrivning av verdiene i Solarmaterial-virksomhetsområdet på 397 millioner dollar, mens det reverserte en tidligere nedskrivning innen Halvleder-området med 56 millioner dollar. Totalt skrev dermed selskapet ned verdier for netto 340 millioner dollar, eller 2,8 milliarder kroner.

Driftsresultatet før avskrivinger (ebitda) for Rec endte på minus 9,6 millioner dollar i årets andre kvartal, tilsvarende 78,5 millioner kroner. Det samme resultatet var i fjorårets andre kvartal pluss 14,6 millioner dollar, eller 120 millioner kroner.

Jens Ulltveit-Moe er største eier i Rec Silicon med 23 prosent av aksjene.

Rammet av handelskrig

Rec Silicon har helt siden 2013 vært rammet av en eskalerende handelskrig mellom USA og Kina. Mens selskapets største fabrikk, silisiumfabrikken Moses Lake, ligger i USA, er nesten alle kundene i Kina. Kundene er stort sett produsenter av solceller- og paneler.

På grunn av den vanskelige situasjonen har produksjonen ved det toppmoderne Moses Lake-anlegget i Washington, USA, gått på halv maskin i over ett og et halvt år. Nå halveres produksjonen på nytt, og blir på fattige 25 prosent av kapasiteten.

Nylig ble det kjent at Rec Silicon sier opp fire av ti ansatte ved fabrikken som allerede har vært gjennom betydelig nedbemanning.

– Vi er i en finansiell situasjon som gjør at vi ikke har så stor handlefrihet. Det vi gjør nå er å redusere bemanningen og kostnadene for å tilpasse oss den krevende situasjonen, sa Rec Silicon-sjef Tore Torvund til DN.

Rec Silicon-sjefen kunne ikke utelukke at en full nedlegging av Moses Lake-fabrikken i staten Washington på USAs vestkyst.(Vilkår)