Ifølge børsmeldingen som ble publisert i morgentimene torsdag skal det norske solcelleselskapet Rec Silicon utstede 48,2 millioner nye aksjer til en tegningskurs på 20 kroner per aksje. Det er det sørkoreanske solselskapet Hanwha Solutions som skal kjøpe de nyutstedte aksjene.

Rec Silicon styrker dermed kontantbalansen med om lag én milliard kroner etter transaksjonen.

Samtidig selger storaksjonær Aker Horizons, som er kontrollert av Kjell Inge Røkkes Aker, om lag 21,9 millioner aksjer til Hanwha Solutions til en kurs på 20 kroner per aksje. Det sørkoreanske selskapet og Aker Horizons vil etter transaksjonen sitte på drøye 16,67 prosent av aksjekapitalen hver.

Gjennomføringen av transaksjonene ventes å skje tidlig i første kvartal 2022, underlagt vanlig antitrust-gjennomgang i USA.

Nyheten ble tatt godt imot ved børsåpning torsdag, der Rec Silicon steg over 20 prosent til en kurs per aksje på 18,2 kroner.

Sørkoreansk gigant

Det sørkoreanske solselskapet Hanwha Solutions er en av verdens fremste produsenter av solcellepaneler med en årlig kapasitet på 10 gigawatt.

Selskapet kontrollerer en av de største solcellefabrikkene i USA, med en årlig produksjonskapasitet på 1,7 gigawatt årlig. Fabrikken har en kapasitet til å levere opp mot 12.000 solcellemoduler hver dag fra sine produksjonslinjer.

Selskapet har totalt en markedsandel på rundt 25 prosent i USA.

Styrker balansen

Rec Silicon skriver i børsmeldingen at transaksjonen vil «styrke selskapets finansielle situasjon», som gir selskapet «de nødvendige ressursene til å gjenåpne den amerikanske FBR fabrikken, lokalisert i Moses Lake i Washington».

I tillegg vil kapitalinnhentingen gi rom for «ytterligere verdifulle investeringer på det eksisterende anlegget i Butte i Montana».

Selskapet skriver videre at det venter å se positive synergieffekter av samarbeidet:

«Hanwha Solutions' kunnskap og ekspertise ventes å øke Rec Silicons evne til å utnytte muligheter i solenergi-, halvleder- og batteriindustrien. En amerikansk verdikjede for solenergi gjennom samarbeidet med Aker Horizons og Hanwha vil trolig resultere i høyere etterspørsel etter polysilisium».

Rec Silicon er en av verdens fremste produsenter av silisium til solcelleindustrien. Selskapet har totalt to produksjonsanlegg lokalisert i USA.

Røkke går av

Samtidig som at transaksjonen ble offentliggjort, kom meldingen om at storaksjonær Kjell Inge Røkke planlegger å gå av som styreleder i Rec Silicon.

Det fremgår av børsmeldingen at Aker Horizons vil foreslå at Kjell Inge Røkkes sønn Kristian Monsen Røkke velges som ny styreleder. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.