Silisiumprodusenten Rec Silicon legger torsdag frem resultat for andre kvartal. Den ferske rapporten viser et underskudd på 40,2 millioner dollar (368 mill. norske kroner) før skatt og en omsetning på 31 mill. dollar.
Underskuddet har dermed økt med nesten 30 millioner dollar sammenlignet med første kvartal, da resultat før skatt endte på minus 10,6 mill. dollar.
Selskapet har siden 2018 falt som en stein på børsen, der det nå har en verdsettelse på én milliard kroner. Aksjen endte opp rett over tre prosent onsdag, til kurs 3,58 kroner. Det er fortsatt langt unna toppnivåene på rundt 20 kroner i 2016.
Ved utgangen av kvartalet hadde selskapets nettogjeld økt med 33,1 millioner dollar til 177,5 millioner dollar (1,6 milliarder norske kroner). Økningen tilskrives blant annet et lån på 8,3 millioner dollar (75 millioner kroner) fra amerikanske myndigheter under CARES-stimulansepakken.
– Jeg er fornøyd med det finansielle og operasjonelle resultatet av vårt semiconductor-segment på Butte-fabrikken til tross for koronautfordringer. Forsinkelser i innføringen av fase 1-handelsavtalen med Kina fortsetter for øyeblikket å forsinke restarten av fabrikken i Moses Lake, sier Rec-sjef Tore Torvund i en børsmelding.
Svært negativt påvirket
Driftsresultatet (ebit) endte på minus 32,1 millioner dollar. Selskapet bokførte nedskrivninger på 23 mill. dollar (210 mill. norske kroner) i kvartalet.
Selskapet skriver i kvartalsrapporten at etterspørselen etter Rec Silicons produkter har blitt påvirket svært negativt av koronakrisen, noe som igjen har ført til økt likviditetsrisiko.
«Selskapet har lagt backup-planer for å kutte i det operasjonelle og redusere kostnader for å sikre likviditet hvis etterspørselen skulle falle dramatisk. Hvis det skjer er vi klare til å implementere disse planene», heter det i kvartalsrapporten.
Videre opplyses det at selskapet kun har tilstrekkelig likviditet for å møte finansielle forpliktelser «i et begrenset tidsrom», dersom etterspørselen skulle falle ytterligere.
Kjell Inge Røkke er største eier i selskapet gjennom Aker Capital med en eierandel på 22,95 prosent, etter at han kjøpte aksjeposten fra Jens Ulltveit Moe i desember i fjor.
Avviste Nordea-krav
I desember i fjor omtalte DN et krav på 150 millioner kroner fra Nordea, relatert til en garanti som ble gitt da det ble åpnet konkurs i datterselskapet Rec Wafer i 2012.
– Etter en rapport fra bostyrer i Rec Wafers konkursbo tidligere i høst, har Nordea funnet at de vil inndrive første del før konkursboet er gjort opp. Nå vil Rec vil gjøre en vurdering med sine rådgivere før de gir et svar på nyåret, sa investorkontakt Nils O. Kjerstad i Rec til DN den gangen.
Av kvartalsrapporten går det frem at selskapet har avvist kravet fra banken, og skriver at status og timing på lånet fortsatt innebærer usikkerhet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.