Rec – solskinnseventyret som gikk i dørken for investorer som Jens Ulltveit-Moe – har takket være Kjell Inge Røkke, et koreansk konglomerat og USAs president Joe Biden tatt av igjen på Børsen.

Biden vil satse på halvledere og fornybar energi, og det passer Rec – nå kjent som Rec Silicon –ypperlig med dets silisiumproduksjon. Silisium er en innsatsfaktor i både halvledere og solcellepaneler.

Etter at Rec onsdag morgen meldte at oppstarten av fabrikken ved Moses Lake i USA går etter planen i forbindelse med at det la frem kvartalstall, tok det av for investorene på Oslo Børs. Det skal tydeligvis ikke mer til om dagen etter at håpefulle investorer har sett det ene luftslottet etter det andre sprekke på Børsen.

Onsdag gikk nemlig nettmeglerne varme, og omsetningen i Rec-aksjen var lenge høyere enn den i Equinor-aksjen.

Nyhetene har økt Rec Silicons popularitet og løftet aksjekursen over 40 prosent på en måned. En av dem som har sett dette komme, er den bergensbaserte investoren Atle Sandvik Pedersen.

Gjennom investeringsselskapet Dichesbuen har han gjennom sommeren bygget en aksjepost på nær 90 millioner kroner i Rec Silicon, men overfor DN opplyser han at han allerede har justert posten.

Den erfarne investoren – som etter eget utsagn har levd av aksjetrading i 25 år – mener tross hans daglige eller ukentlige handel i aksjen, at man skal ha de lange brillene på i Rec.

– Dersom amerikanerne mener alvor med sine grønne investeringer, er Rec åpenbart perfekt posisjonert og en fantastisk investering på dagens prising. Rec er definitivt den beste ESG-investeringen på Oslo Børs om man ser på oppsidepotensialet, sier Sandvik Pedersen, som samtidig understreker at han ikke vil ta ansvar for andres investeringer og heller ikke gir aksjeråd.

Som han selv sier:

– Jeg er ikke gift med aksjen, og kan være ute av den i morgen.

Lite peker dog mot at han vil selge seg helt ut med det første.

Koreanerne trumfer Nel og Scatec

– Man kan sammenligne Rec med andre ESG-kandidater på Oslo Børs, som Scatec Solar og Nel. Mye tyder på at Nels og Scatecs videre kurspotensial er begrenset når man ser på hvem som er de største aksjonærene i de selskapene, sier Sandvik Pedersen, og viser til at Nel kun har finansielle investorer og Scatecs største eier, Equinor, har vist en avkjølt holdning til Scatec i det siste.

– En industriell aktør som Hanwha Solutions, som har kjøpt Rec-aksjer på dagens kurser, fungerer derimot som en slags garantist for at Rec-caset har en fremtid, legger Sandvik Pedersen til.

Finansavisen omtalte også hans investeringer i Rec onsdag ettermiddag.

«Den gang da» i mars 2016 på Grand Hotel: Peter Hermanrud (fra venstre) som analytiker i Swedbank, Raymond Carlsen som sjef i Scatec Solar og Jens Ulltveit-Moe som investor i Rec Silicon. Da var Rec Silicons børsverdi 3,3 milliarder, men det skulle bli verre.
«Den gang da» i mars 2016 på Grand Hotel: Peter Hermanrud (fra venstre) som analytiker i Swedbank, Raymond Carlsen som sjef i Scatec Solar og Jens Ulltveit-Moe som investor i Rec Silicon. Da var Rec Silicons børsverdi 3,3 milliarder, men det skulle bli verre. (Foto: Ida von Hanno Bast)

Rec var lenge en hypet aksje på Oslo Børs. Men så ble skjebnesvangre valg ble tatt, handelskriger innført og selskapet møtte store utfordringer. Bråk blant aksjonærene førte til at selskapet, som fortsatt hadde en børsverdi på over syv milliarder kroner, ble splittet i 2013. Rec Solar og Rec Silicon så da dagens lys. Mens Rec Solar og dets solcelle- og wafer-produksjon i Singapore senere ble solgt til Elkem, fortsatte kursene å dale for Rec Silicon, som produserer silisium i USA.

En av dem som først som først fikk en kursgevinst i Rec Silicons comeback, var Kjell Inge Røkke. Han tok over Jens Ulltveit-Moes aksjer i desember 2019 for 85 millioner kroner. Kursen var da 1,33 kroner, og var å anse som et brannsalg av Ulltveit-Moe.

På dette tidspunktet ble Rec Silicon kun priset til 600 millioner kroner på Oslo Børs.

Kjell Inge Røkke sopte inn milliarder etter drøyt to år som Rec-aksjonær.
Kjell Inge Røkke sopte inn milliarder etter drøyt to år som Rec-aksjonær. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Røkke gjorde den gangen investeringen gjennom Aker Capital, et av Aker ASAs datterselskaper, og Aker spyttet i tillegg inn penger i Rec gjennom en emisjon.

– Det var helt perfekt for Rec at Røkke kom inn, og det er minst like perfekt at Røkke solgte videre til store industrielle eiere. Det er det som viser at Rec er mer liv laga enn Scatec og Nel, og andre norske ESG-aksjer, sier Sandvik Pedersen.

Røkke fikk rakettavkastning

Aker overførte Rec-aksjene til Aker Horizons, som solgte sin første post i Rec til det koreanske solselskapet Hanwha Solutions for 440 millioner kroner i fjor høst. Deretter solgte Aker-selskapet drøyt 70 millioner Rec-aksjer i mars for omkring 1,4 milliarder kroner på kurs 20 kroner. Siden har Rec-kursen svingt både oppom 22 kroner og ned til 14 kroner i sommer.

Koreanske Hanwha har i dag en tredjedel av aksjene i Rec.

Sandvik Pedersen advarer alle mot å tro at Rec er det eneste ene og at aksjekursen kan gå til himmels. Men han er heller ikke med på at det er en eneste stor lottokupong. Han understreker igjen at Rec har en industriell investor i ryggen.

– Det som nå blir spennende, er om og hvordan Hanwha har tenkt å oppkapitalisere Rec. Dersom det bare legges inn som et datterselskap i Hanwha for en grei kjøpesum, vil det trolig være OK for dagens aksjonærer, men det vil være enda bedre om selskapet henter penger i USA, sier bergenseren og skyter løs:

– Da vil amerikanske investeringsbanker som Morgan Stanley og J.P. Morgan begynne å regne på dagens nettoverdier i Rec. Da vil de se at dagens børsverdi på ti milliarder kroner bare er peanøtter.

Sandvik Pedersen drar en parallell til norske investeringsbankers «gode regnestykker på stålverdier til sjøs»:

– Det å bygge Recs fabrikker i USA vil koste mer enn tre ganger Rec-prisingen på børs. Legger man til fremtidig kontantstrøm i selskapet, snakker vi om prising på opp mot ti milliarder dollar, altså oppe i hundremilliardersklassen i norske kroner, sier Sandvik Pedersen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.