Silisiumprodusenten Rec Silicon meldte mandag morgen at selskapet stenger ned resten av kapasiteten ved prestisjeanlegget Moses Lake i USA. Samtidig mister ytterligere 100 ansatte jobben.

Selv om en full nedstengning var varslet lenge, og at det var kjent at selskapet hadde satt en frist for en endelig avgjørelse innen 15. juli, falt Rec-aksjen tungt fra start mandag.

Etter en halvtimes handel var aksjen ned 4,6 prosent, og nådde dermed et nytt rekordlavt nivå. Klokken elleve hadde imidlertid aksjen hentet inn mye av fallet og blir handlet til 2,2 prosent ned. Nylig gjennomførte Rec Silicon en aksjespleis der ti gamle aksjer ble til én ny. Dagens kurs på rundt 4,5 kroner, tilsvarer dermed en kurs på 45 øre i den gamle aksjen.

Rec Silicon har lenge vært fanget i kryssilden i handelskrigen mellom USA og Kina, og særlig fabrikken i Moses Lake har vært hardt rammet. Produksjonen ved fabrikken er i flere omganger blitt redusert, og det siste året er produksjonen blitt holdt på 25 prosent av kapasitet, i håp om en løsning på handelskonflikten. Det er disse siste 25 prosentene som nå stenges.

At 100 ansatte mister jobben ved Moses Lake, påvirker ifølge Rec Silicon ikke bemanningen ved selskapets anlegg i Butte, Montana.

Skrev ned milliardverdier

For et år siden meldte Rec Silicon at nær halvparten av de ansatte ved Moses Lake-anlegget mister jobben, som en konsekvens av handelskrigen mellom USA og Kina. Da som nå var det rundt 100 personer som måtte finne seg nye jobber.

Beslutningen kom samtidig med at produksjonen ved prestisjeanlegget ble redusert fra 50 til 25 prosent av kapasitet. Denne beslutningen bidro også til at selskapet i regnskapet for andre kvartal 2018 skrev ned verdier for 2,8 milliarder kroner.

Torsdag i neste uke legger Rec Silicon frem resultater for årets andre kvartal.

Rec Silicon produserer superrent silisium som brukes i produksjonen av solceller. Siden det meste av verdens solcellepaneler produseres i Kina er det avgjørende for Rec Silicon å kunne selge sitt silisium til dette markedet. Men dette har ikke vært mulig siden produksjonen skjer i USA og dermed er rammet av handelskrigen mellom de to landene

Ingen løsning i sikte

Rec Silicon bygget ut Moses Lake-fabrikken, som er blitt beskrevet som «state of the art» i 2010, og har investert totalt 1,7 milliarder dollar i anlegget. Med dagens valutakurs tilsvarer det rundt 14,5 milliarder kroner.

I begynnelsen av april hentet Rec Silicon 170 millioner kroner i frisk egenkapital gjennom en rettet emisjon for å finansiere selskapet gjennom den tøffe tiden. En planlagt reparasjonsemisjon ble i juni avlyst fordi aksjekursen falt under emisjonskursen.

Fristen for å ta en endelig beslutning om nedstengning av Moses Lake var opprinnelig 30. juni, men den ble utsatt med to uker for å se om det var bevegelse i handelsforhandlingene under G20-møtet i månedsskiftet juni/juli.

– Selv om nylige samtaler mellom Kina og USA på G20-møtet i Osaka har resultert i gjenopptagelse av handelsforhandlinger mellom statene, er de ikke blitt enige om en tidsfrist for en avtale, og det er ikke sikkert når Rec vil få tilgang til det kinesiske markedet igjen, skriver Rec Silicon i mandagens børsmelding.

Rec skriver videre at de vil beholde et lite antall ansatte i Moses Lake i håp om at produksjonen kan gjenopptas dersom en handelsavtale kommer på plass. Fabrikken har også planer om å ansatte de som tidligere er blitt sagt opp i en slik situasjon. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.